Gaze insuficiente in depozitele Romaniei, desi trebuiau sa fie pline din octombrie. "Daca va fi ger, nu vor ajunge"

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 12:42
Categorie: Financiar
Romgaz

 Depozitele de gaze ale Romaniei sunt umplute doar in proportie de doua treimi, desi trebuiau sa fie pline inca din octombrie.

Depozitele de gaze ale Romaniei, care inmagazineaza stocuri pentru perioada rece, sunt umplute in proportie de doua treimi, desi operatorii aveau obligativitatea sa inmagazineze fiecare o anumita cantitate, pana la data de 31 octombrie 2016, astfel incat depozitele sa fie pline si pregatite pentru consumul din aceasta iarna, arata o situatie publicata pe site-ul Romgaz privind cantitatile de gaze injectate.

Astfel, potrivit situatiei la 14 decembrie 2016, in depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totala de aproape 3 miliarde mc gaze.

”Din cantitatea totala, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alti operatori. Cel mai probabil, companiile private nu si-au indeplinit obligativitatea de a inmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuita. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum in depozite ar trebuie sa ne ajunga in aceasta iarna. Dar daca va fi o iarna geroasa, consumul va creste si gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piata, pentru News.ro.

Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licentei de furnizare a gazelor naturale avea obligatia de a-l constitui in depozitele de inmagazinare subterana pana la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016.

De altfel, ANRE este si autoritatea care trebuia sa urmareasca daca propriul ordin a fost respectat si implicit daca cei 73 de operatori desemnati au inmagazinat respectivele cantitati de gaze.

”Titularii licentei de furnizare a gazelor naturale vor duce la indeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei vor urmari respectarea acestuia”, arata ordinul ANRE.

CITESTE SI: Europa, mai dependenta de gazele rusesti ca niciodata. Chiar si Romania ar putea importa din nou de la Gazprom iarna aceasta

Romgaz, prin Sucursala Ploiesti, opereaza sase depozite de inmagazinare de gaze: Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca, Ghercesti, Sarmasel si Cetatea de Balta.

Capacitate activa totala in acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.

Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. In primele noua luni din acest an, profitul net al companiei a scazut cu 27%, pana la 713,7 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producatorului fiind afectata de scaderea consumului de gaze.

Productia de gaze a companiei a scazut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, fata de 4,13 miliarde metri cubi in primele noua luni ale anului trecut.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are in prezent o valoare de piata de 9,5 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

Romgaz Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Un sofer de 24 de ani a intrat intr-o teava de gaz din Bistrita si a lasat 100 de oameni in frig.
Un sofer de 24 de ani a intrat intr-o teava de gaz din Bistrita si a lasat 100 de oameni in frig. "Am baut un pic, 3 beri"
Persoanele care stau in apropierea gropilor de gunoi, in pericol. Gazul care poate provoca decesul a depasit limita admisa
Persoanele care stau in apropierea gropilor de gunoi, in pericol. Gazul care poate provoca decesul a depasit limita admisa
Explozie provocata de o acumulare gaz la o mina de carbune din China. 18 oameni au decedat, iar 2 sunt dati disparuti
Explozie provocata de o acumulare gaz la o mina de carbune din China. 18 oameni au decedat, iar 2 sunt dati disparuti
VIDEO PROTVPLUS.RO
dobanzi
Inspectorul care a amendat băncile acuză şefii ANPC că au protejat instituţiile de credit
Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după respingerea acordului pentru Brexit
Al patrulea minim istoric pentru leu în raport cu euro, de la începutul anului. Ce curs a anunțat BNR
Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii
Un nou tip de pensie pentru angajaţii loiali. Condițiile în care s-ar acorda
De aproape un an, România conduce în clasamentul scumpirilor din UE. Produsele mai scumpe
Sediul BCE, Frankfurt - Getty
De pe excedent bugetar, în deficit. Semnele care prevestesc o recesiune germană
Rata anuală a inflației a scăzut în decembrie la 3,3%, sub estimarea BNR
Salarii de peste 1.000 de euro pentru românii care se întorc în țară. Reacțiile acestora
Avertisment pentru Est. Risc de escaladare a tensiunilor în România, Ungaria și Polonia
Anunțul lui Eugen Teodorovici privind bugetul pentru 2019. Când ar putea să fie gata
Reacţia unui lăutar asistat social, după ce l-a verificat Fiscul. "Să se ducă la Salam"