Gaze insuficiente in depozitele Romaniei, desi trebuiau sa fie pline din octombrie. "Daca va fi ger, nu vor ajunge"

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 12:42
Categorie: Financiar
Romgaz

 Depozitele de gaze ale Romaniei sunt umplute doar in proportie de doua treimi, desi trebuiau sa fie pline inca din octombrie.

Depozitele de gaze ale Romaniei, care inmagazineaza stocuri pentru perioada rece, sunt umplute in proportie de doua treimi, desi operatorii aveau obligativitatea sa inmagazineze fiecare o anumita cantitate, pana la data de 31 octombrie 2016, astfel incat depozitele sa fie pline si pregatite pentru consumul din aceasta iarna, arata o situatie publicata pe site-ul Romgaz privind cantitatile de gaze injectate.

Astfel, potrivit situatiei la 14 decembrie 2016, in depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totala de aproape 3 miliarde mc gaze.

”Din cantitatea totala, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alti operatori. Cel mai probabil, companiile private nu si-au indeplinit obligativitatea de a inmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuita. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum in depozite ar trebuie sa ne ajunga in aceasta iarna. Dar daca va fi o iarna geroasa, consumul va creste si gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piata, pentru News.ro.

Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licentei de furnizare a gazelor naturale avea obligatia de a-l constitui in depozitele de inmagazinare subterana pana la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016.

De altfel, ANRE este si autoritatea care trebuia sa urmareasca daca propriul ordin a fost respectat si implicit daca cei 73 de operatori desemnati au inmagazinat respectivele cantitati de gaze.

”Titularii licentei de furnizare a gazelor naturale vor duce la indeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei vor urmari respectarea acestuia”, arata ordinul ANRE.

CITESTE SI: Europa, mai dependenta de gazele rusesti ca niciodata. Chiar si Romania ar putea importa din nou de la Gazprom iarna aceasta

Romgaz, prin Sucursala Ploiesti, opereaza sase depozite de inmagazinare de gaze: Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca, Ghercesti, Sarmasel si Cetatea de Balta.

Capacitate activa totala in acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.

Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. In primele noua luni din acest an, profitul net al companiei a scazut cu 27%, pana la 713,7 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producatorului fiind afectata de scaderea consumului de gaze.

Productia de gaze a companiei a scazut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, fata de 4,13 miliarde metri cubi in primele noua luni ale anului trecut.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are in prezent o valoare de piata de 9,5 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

Romgaz Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Un sofer de 24 de ani a intrat intr-o teava de gaz din Bistrita si a lasat 100 de oameni in frig.
Un sofer de 24 de ani a intrat intr-o teava de gaz din Bistrita si a lasat 100 de oameni in frig. "Am baut un pic, 3 beri"
Persoanele care stau in apropierea gropilor de gunoi, in pericol. Gazul care poate provoca decesul a depasit limita admisa
Persoanele care stau in apropierea gropilor de gunoi, in pericol. Gazul care poate provoca decesul a depasit limita admisa
Explozie provocata de o acumulare gaz la o mina de carbune din China. 18 oameni au decedat, iar 2 sunt dati disparuti
Explozie provocata de o acumulare gaz la o mina de carbune din China. 18 oameni au decedat, iar 2 sunt dati disparuti
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
lei, economie
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
Cristian Leonte, BRD
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine