Frauda la loteria bonurilor fiscale. Modalitatea prin care unii romani au incercat sa-i fenteze pe expertii de la ANAF
Frauda la loteria bonurilor fiscale. Expertii ANAF sustin ca 15 bonuri castigatoare de la extragerea din luna iunie ar fi fost falsificate.
Suspectii au fost depistati usor, avand in vedere ca pentru revendicarea banilor trebuie depusa o cerere. Acum, fiecare e cercetat pentru tentativa de inselaciune si uz de fals.
La extragerea din iunie, premiul incasat pentru un bon fiscal castigator a fost in valoare de 135 de lei. Biletul trebuia sa fie emis in data de 23 mai. 100 de oameni au fost declarati castigatori in urma extragerii, insa cativa dintre ei ar fi incercat sa pacaleasca statul.
Fiecare bon fiscal din cele 100 castigatoare a fost verificat cu atentie. Asa s-a descoperit ca 15 din ele ar fi fost falsificate. ANAF spune ca sunt cazuri diferite din mai multe locuri din tara si ca a anuntat parchetele locale.
Expertii ANAF si-au dat seama usor ca unii romani incearca sa-i fenteze.
Fiecare casa de marcat trebuie sa fie avizata de finantele publice si detine doua serii care apar pe fiecare bon: una a aparatului emis de producator si una a societatii comerciale, emisa de minister. Ambele sunt inregistrate, iar statul stie exact pe numele cui. Fara seria emisa de minister, bonul e printat cu mentiunea "nefiscal".
"Sa modifici data e aproape imposibil, casa de marcat e setata de la inceput, operatorul comercial nu are voie sa umble la ea, ca e caz penal daca o face. Daca se strica, suna la serviceul autorizat. Toate datele sunt inregistrate pe o rola de backup si trebuie pastrata 10 ani. Mai exista si memoria interna care inregistreaza tot", explicat Andrei Caliniuc, tehnician.
Niciun distribuitor de case de marcat nu poate sa vanda fara sa fie autorizat de minister, iar fiecare aparat importat e inregistrat inainte. Pretul unei case de marcat pleaca de la 400 de lei. Cel care vrea sa cumpere asa ceva, trebuie sa prezinte mai intai actele firmei.
Directia Antifrauda Fiscala a inaintat organelor de urmarire penala 21 acte de sesizare penala, pentru tentativa de inselaciune si pentru uz de fals. Sunt vizate 15 persoane si 6 societati comerciale. Daca vor fi gasiti vinovati, suspectii pot primi pana la 3 ani de inchisoare.