Bursa de la Bucuresti a recuperat 10% din pierderi. In Vest, actiunile ieftine trec indicii pe verde

×
Codul embed a fost copiat

Francul elvetian ii ingenuncheaza pe romani si odata cu ei, toata planeta. Cursul anuntat astazi, de 4,02 lei reprezinta un record absolut si taie respiratia a zeci de mii de oameni. Ratele lor au sarit pana la cer.

Sinteza zilei:

A fost fara exagerare o zi de marti, cu mai mult de 3 ceasuri rele. In miezul zilei Bursa de la Bucuresti se apropia de pragul periculos, in care risca sa fie inchisa. Actiunile au scazut cu 12% iar cativa milionari au saracit brusc.

Investitorii au pierdut aproape 3 miliarde de euro in ultimele doua zile.

la Bucuresti primele ore tranzactionare prevesteau clar tot ce se poate mai rau iar brokerii aproape ca n-au mai facut fata situatiei.

Citește și
Bancnote euro
Oscilatii mari pe piata valutara, dupa retrogadarea ratingului SUA
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Investitorii s-au speriat si au vrut sa scape de actiuni cu orice pret chiar daca le-au vandut in pierdere.

In primele secunde de la deschidere bursa de la Bucuresti pierdea 4% din valoare. Iar la amiaza indicii se prabusisera deja cu pana la 12 procente. Ca prin minune, in a doua parte a zilei situatia s-a redresat.

Marilor investitori nu le vine a crede ca au pierdut milioane de euro de ieri pe azi.

Si mai rau tremura zecile de mii de romani cu imprumuturi in franci elvetieni. Lor le-a cazut cerul in cap in jurul orei unu cand Banca Nationala a anuntat cursul oficial de 4 lei si 2 bani.

UPDATE:

16:30 Bursele europene au revenit pe crestere pentru scurt timp, recuperand scaderile abrupte din prima parte a sedintei de marti, datorita interesului ridicat manifestat de unii investitori pentru preturile reduse ale actiunilor in urma scaderilor din ultimele zile, transmite Reuters.

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,3% pana la ora 11:40 GMT (14:40 ora Romaniei), dupa ce a trecut usor pe plus pentru scurt timp. Pietele europene sunt in scadere de opt sedinte consecutive, cel mai indelungat trend descendent din 2003.

Investitorii asteapta sedinta de politica monetara a Rezervei Federale a SUA. Consiliul Fed se reuneste marti in prima sedinta de politica monetara de la reducerea in premiera a ratingului SUA de la nivelul de top AAA.

In piata circula tot mai multe zvonuri ca banca centrala a Statelor Unite va anunta masuri agresive de stimulare a cresterii economice, iar reputatul economist Kenneth Rogoff sustine ca institutia va porni un nou program de lichiditate, succesor al asa-numitului QE2, transmite Bloomberg.

Pretul aurului atinge record dupa record si se tranzactioneaza in apropiere de 1.780 dolari pe uncie, iar francul elvetian se apreciaza de asemenea puternic, urcand cu 1,3% fata de euro si 1,9% fata de dolar.

Barilul de petrol s-a depreciat puternic odata cu actiunile, dar a revenit ulterior si este in urcare.

16:00 BVB a continuat sa-si tempereze scaderea, astfel ca in jurul orei 14:45 indicele general, BET-C, era in coborare cu 4,36%, dupa ce piata coborase in prima parte a zilei cu pana la 12,4%.

Revenirea pietei de la Bucuresti a fost determinata de trecerea pentru scurt timp pe plus a burselor europene, recuperand si ele scaderile abrupte din prima parte a sedintei de marti, datorita interesului ridicat manifestat de unii investitori pentru preturile reduse ale actiunilor in urma scaderilor din ultimele zile.

14:50 Titlurile au recuperat din scaderea de la mijlocul zilei. Indicii sunt acum pe minus cu 7%, in medie.

13:20 Cei mai importanti indici de pe BVB si-au limitat caderile si au ajuns la valori aproapiate de 7% pe minus.

13:00 Inevitabilul s-a produs. Francul elvetian a sarit peste pragul de 4 lei

12:00 Indicele SIF-urilor si al actiunilor Fondului Proprieatea era in cadere cu 13,18%.

Vezi aici care este situatia de pe pietele financiare ale lumii:

Dupa primele doua ora de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 11,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 12,07% sub referinta.

Indicele extins, BET-XT, se plasa cu 11,58% sub nivelul de luni.

Cum s-a vazut "socul" de la 20 cm distanta. GALERIE FOTO

Amplificarea corectiilor a fost insotita de cresterea volumelor de actiuni tranzactionate.

Rulajul Bursei era de 66,5 milioane lei (15,67 milioane euro) la ora 12:00.

Cele mai tranzactionate erau actiunile Fondului Proprietatea, a caror cotatie a picat cu 11,13%, la 0,4 lei, cel mic nivel de la listare. Jucatorii au tranzactionat actiuni FP de 42,34 milioane lei.

Titlurile SIF sunt si ele in cadere, cu procentaje cuprinse intre 12,7% si 14,96%.

Citeste si:

Ultimele mutări la Poli: Goga, aproape de Benfica! Iancu o refuză pe Dinamo şi îi dă un SUPER jucător împrumut lui Becali

Gigi Becali vrea să se întoarcă în Ghencea şi să investească în stadion! Specialiştii NU sunt de acord! Vezi ce sfat îi dau patronului!

EL e al 13-lea jucător pe care Steaua vrea să-l transfere! Are doar 21 de ani, e foarte tehnic şi dă multe goluri! Costă 2.5 mil. € şi vine de la...

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Cum s-au pierdut ieri 2 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti
Cum s-au pierdut ieri 2 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti

S-au evaporat in doar cateva ore, in cea mai proasta zi din cate a avut piata noastra in ultimele 15 luni. Actiunile romanesti au scazut astfel cel mai mult din intreaga Europa care a inceput saptamana, la fel cum a sfarsit-o: in mare tensiune.

Oscilatii mari pe piata valutara, dupa retrogadarea ratingului SUA
Oscilatii mari pe piata valutara, dupa retrogadarea ratingului SUA

Moneda euro a inregistrat astazi cateva aprecieri, dar si deprecieri, fata de dolarul american - dupa deschiderea in scadere a sedintei de pe bursa din Statele Unite.

Reducerea ratingului SUA ne va zdruncina si pe noi. Care sunt consecintele directe asupra romanilor
Reducerea ratingului SUA ne va zdruncina si pe noi. Care sunt consecintele directe asupra romanilor

Desi geografic suntem departe de America, agitatia de acolo se va resimti serios inclusiv la Bucuresti. Bursa de Valori va fi cea mai zdruncinata, iar leul s-ar putea deprecia in special in fata francului elvetian. Exista riscul sa treaca de 4 lei.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.