Aprecierea francului, ponderata de Banca Nationala a Elvetiei. Riscurile unui nou maxim istoric
Banca Nationala a Elvetiei a anuntat miercuri noi masuri de combatere a aprecierii francului, printre care se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap, transmite Reuters.
"Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului. Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara.
Masurile de lichiditate anuntate miercuri de banca au fost folosite ultima data in 2008. Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA.
Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard & Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+. Aprecierea puternica a francului afecteaza sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.
Cursul francului a atins niveluri record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate.