FRANCOGEDDON, ziua 12. Bancile ar pierde aproape un MILIARD de euro din conversia creditelor. Avertismentul dat de FMI

×
Codul embed a fost copiat

In lipsa unor solutii concrete, debitorii in franci elvetieni au iesit in strada in mai multe state, inclusiv in tara noastra. Intre timp, FMI avertizeaza autoritatile sa nu ia masuri pripite.

-► Bancile ar pierde un miliard de euro din conversie
-► Reactia premierului Ponta
-► Cursul BNR
-► FMI, mesaj pentru Romania: fara conversie
-► Leul, in scadere fata de euro
-► Proteste in Romania, Bulgaria si Polonia
-► Francul va scadea, spune ministrul austriac de finante

Bancile ar pierde aproape un miliard de euro din conversie
Banca Nationala a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci comerciale care au in portofoliu credite in franci elvetieni, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia in lei la cursul de la momentul acordarii imprumutului.

Banca centrala a calculat aceste pierderi intr-un scenariu care a avut in vedere cursurile istorice de la momentul acordarii celor 75.000 de credite aflate inca in bilanturile bancilor si cursul la zi pentru resurselor atrase in vederea finantarii portofoliului. Potrivit simularii BNR, toate resursele din pasiv sunt practic la valoarea in lei la zi, fara sa se faca diferentieri privind costul real de finantare, fiind argumentat ca in contabilitatea romaneasca toate elementele de bilant denominate in valute straine sunt reflectate la cursul de la finalul fiecarei luni.

Valoarea in lei a soldului creditelor in franci elvetieni evidentiate in prezent in bilanturi se ridica acum la 9,8 miliarde lei. Banca centrala nu a luat in calcul creditele externalizate de banci. Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

Citește și
electorata
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici

Chiar daca bancile ar fi putut avea castiguri din aprecierea francului, in conditiile in care dobanzile si comisioanele aduceau venituri mai mari prin transformare in lei, iar la creditele pe termene lungi (25-30 de ani) rambursarea principalului era mica in primii ani, conversia la cursul istoric ar insemna o depreciere imediata a valorii nominale a imprumutului.

Reactia premierului Ponta
Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, daca va discuta cu FMI despre legile conversiei si insolventei, el aratand ca Guvernul nu are acest lucru in program, ca FMI trebuie sa discute cu Parlamentul despe aceste acte normative si ca nu a vazut scrisoarea FMI.

Intrebat daca va discuta cu FMI despre Legea conversiei creditelor si cea a insolventei personale, Ponta a raspuns; ”Noi nu avem in program, dar daca dansii vor dori, trebuie sa discute cu Parlamentul”. Intrebat despre scrisoarea trimisa de FMI Parlamentul, BNR si ministerului Justitiei despre aceste acte normative, Ponta a raspuns: ”Nu comentez”. Intrebat, ulterior, care e pozitia sa, ca sef al Guvernului, fata de aceasta scrisoare, Ponta a replicat: ”Nu am vazut-o”.

Premierul Victor Ponta a mai declarat si ca PNL are o atitudine demagogica fata de criza francului elvetian, el aratand. Intrebat daca francul elvetian reprezinta o problema politica in Romania, sau tine strict de BNR, Ponta a raspuns: "Nu, este o problema pentru oamenii care se vad pusi in acest moment in situatia de a nu-si putea plati creditele din cauza unei crize financiare care nu sunt deloc vinovati".

Ponta a spus ca nu exista solutii strict politice si a criticat modul in care PNL s-a raportat la aceasta criza. "Contest modul in care PNL are o atitudine demagogica de extrema stanga. Noi suntem un partid de centru stanga. PNL are niste atitudini de extrema stanga, ceva la stilul sa dea guvenul Ordonanta si sa dam banii oamenilor de la buget. Asta propune PNL. Cred ca e o solutie demagogica, neserioasa, pe care nici macar oamenii care au nevoie de ajutor nu o cred, stiu foarte bine ca e doar o minciuna", a spus Ponta.

El a spus ca prin solutii legislative discutate cu BNR si FMI se poate ajunge la conturarea unui sistem de protectie in fata tuturor crizelor financiare. "Cred ca prin solutii legislative discutate si cu BNR si cu CE, cu FMI, masuri care sa fie constitutionale, putem avea un sistem de protectie intr-un fel sau altul in fata tuturor crizelor financiare. Azi e o criza cu francul eleventin, maine poate fi cu euro, poimanie cu dolarul. Ori noi trebuie sa facem un sistem legislativ de prevenire, atat cat e posibil, si de spriijin atunci cand aceste crize apar", a spus Ponta.

Cursul BNR
Francul elvetian a scazut luni la BNR pana la 4,4840 lei, fata de 4,5817 vineri, 23 ianurie. Si dolarul, si euro, s-au depreciat: moneda americana a scazut de la 3,9980 la 3,9888 iar euro, de la 4,4935 la 4,4800 lei.

FMI, mesaj pentru Romania: fara conversie
Reprezentantii institutiilor financiare internationale si-au exprimat intr-o scrisoare trimisa mail pozitia fata de initiativele legislative in sprijinul romanilor cu credite in franci elvetieni. Scrisoarea ii este adresata ministrului roman de Finante, Darius Valcov, dar in CC mailul ii are si pe Robert Cazanciuc (ministrul Justitiei), Bogdan Ciuca (presedintele comisiei juridice din Camera) si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Mesajul este semnat de Andrea Schachter, seful misiunii FMI pentru Romania si de Elisabetta Capanneli, Director de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania.

Am aflat ca in urmatoarele zile Romania intentioneaza sa adopte o lege a insolventei personale care este similara cu proiectul pe care ni l-ati aratat anul trecut. O lege eficienta a insolventei personale este o componenta importanta a regimului modern al insolventei si sprijinim eforturile autoritatilor de a implementa o astfel de legislatie. Suntem, insa, profund ingrijorati ca adoptarea unei legi a insolventei personale fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea actorilor implicati si fara un suport institutional pe masura nu isi va atinge obiectivele. Daca nu este planificata cu grija, construita corect si implementata eficient, o astfel de lege poate avea un impact negativ asupra culturii platilor.

Le recomandam autoritatilor sa adopte o lege a insolventei personale abia dupa ce realizeaza studiul de impact, se consulta cu toti cei implicati si pun la punct un cadru institutional. De asemenea, vrem sa incurajam autoritatile sa invete din expereinta altor tari, mai ales a celor membre UE, care au adoptat recent legi similare, pentru a crea cele mai eficiente lefi in Romania. Poate va amintiti ca FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana au oferit o serie de comentarii in scris pe marginea proiectului “Legea insolventei persoanelor particulare”. Am atasat aceste consideratii la prezenta scrisoare. Institutiile financiare internationale continua sa sprijine eforturile Romaniei de a pune la punct o lege a falimentului personal, inspirandu-se din experienta altor state si din nevoile specifice ale Romaniei.

De asemenea, vrem sa ne exprimam ingrijorarea privind initiativele legislative care se discuta in prezent in Parlament si care vizeaza convertirea tuturor creditelor denominate in monede straine in moneda locala folosind cursuri de schimb istorice, deoarece astfel de initiative ar pune in pericol obiectivul de a creste stabilitatea sistemului financiar. Amendamentele legislative luate in prezent in discutie ar avea doar de castigat de pe urma unei analize cost-beneficiu (de exemplu, Ordonanta de Urgenta 46/2014 pentru acordarea de facilitati celor care au credite la banci).

Va propunem ca acestre subiecte sa fie discutate in cursul urmatoarei vizite a misiunii noastre la Bucuresti, care incepe martea viitoare, pentru a identifica ce variante exista pentru cei supraindatorati.

Leul, in scadere fata de euro
Leul si alte monede din regiune s-au depreciat usor in raport cu euro luni, dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Grecia, in timp ce pe pietele externe euro s-a depreciat fata de dolar dar a recuperat ulterior, iar in raport cu francul elvetian a inregistrat o evolutie mai stabila. In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,4850-4,4870 lei, fata de 4,4830 lei/euro in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de vineri.

Francul elvetian s-a depreciat usor in fata euro pe pietele internationale, cu 0,4%, si a ajuns la 1,0104 euro/franc, cotatie care implica un curs de 4,5331 lei/franc. Dolarul s-a apreciat in timpul noptii pe pietele din Asia, in urma anuntului ca Syriza a castigat alegerile legislative din Grecia. Syriza se opune masurilor de austeritate impuse Greciei de UE, FMI si Banca Centrala Europeana in schimbul unui pachet masiv de imprumuturi. Pietele financiare considera ca planurile Syriza de a renunta la austeritate si de a obtine reducerea datoriilor tarii ar putea conduce chiar la o iesire a tarii din zona euro.

Aproape de ora 10:00, cursul euro/dolar se situa la 1,1226 dolari pe euro, cotatie care implica un nivel de 3,9938 lei/dolar. Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri o referinta de 4,5817 lei/francul elvetian, respectiv de 3,998 lei/dolar. "Reactia la rezultatul alegerilor din Grecia este modest pe est-europene, inclusiv pe leu. Este inregistrata o usoara depreciere a monedelor din regiune, in urma cumpararii de euro contra acestora. Francul elvetian ramane peste euro pe pietele externe, in timp ce dolarul s-a intarit in raport cu euro si a incercat sa sparga pragul de 1,11 dolari/euro. Moneda americana nu a reusit sa treaca de acest prag, iar ulterior euro a recuperat terenul pierdut", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora, la aproximativ trei sferturi din media pentru acest interval al zilei. Tranzactiile au avut loc intre un minim de 4,4825 lei/euro si un maxim de 4,4905 lei/euro.
In regiune, zlotul s-a depreciat cu 0,5% in raport cu euro, iar forintul cu 0,7%.

Proteste in Romania, Bulgaria si Polonia
“Je Swiss dator vandut”: aceasta a fost deviza sub care romanii au iesit in strada duminica, la mai bine de zece zile de cand Banca Nationala a Elvetiei a eliminat plafonul valutar, ceea ce a dus la o crestere dramatica a cursului francului. Circa 3.000 de persoane cu credite in aceasta moneda au protestat in Piata Constitutiei. Ei le-au solicitat autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%.

Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (cu circa 16.000 de membri) pe Facebook, a reunit romani din multe zone ale tarii, care au venit impreuna cu familia, copiii si prietenii, de la Bacau, Braila, Constanta, Cluj, Sfantu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitesti, Timisoara, Oradea, Iasi, Turda sau Galati.

"BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?", "Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?", "Je Swiss dator vandut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!", "Voi aveti puterea, noi avem durerea!" sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le afiseaza pe pancarte.

Agentia bulgara de stiri Focus scrie ca si in Ruse si Burgas au avut loc proteste impotriva cresterii ratelor la creditele in franci elvetieni. De asmenea, in Polonia oamenii au iesit in strada in Varsovia, Wroclaw, Cravcovia, Bialystok si Gdansk. Protestele nu au fost autorizate de autoritati, astfel incat participantii au folosit denumirea de „plimbare”, ceea ce nu i-a impiedicat sa poarte pancarte cu inscriptii precum „Opriti bancherii” si „Nu iubesc francul elvetian”.

Francul va scadea, spune ministrul austriac de finante
“Francul elvetian nu poate sa ramana atat de sus”. Afirmatia a fost facuta de ministrul elvetian de finante, Hans Joerg Schelling, care a declarat, potrivit Reuters, ca economia Elvetiei nu va putea sustine un curs atat de ridicat.

“Exporturile devin prea scumpe si turismul se prabuseste”, a conchis Schelling, in opinia caruia elvetienii vor lua masuri pentru a stopa aprecierea monedei lor nationale. In Austria sunt peste 150.000 de gospodarii cu credite in franci elvetieni, totalizand 29 de miliarde euro. De asemenea, multe institutii publice din Austria, de pilda primaria Vienei, au contractat credite in franci elvetieni.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ce s-a intamplat cu EURO dupa alegerile din Grecia. Reactia Angelei Merkel dupa victoria partidului anti-austeritate
Ce s-a intamplat cu EURO dupa alegerile din Grecia. Reactia Angelei Merkel dupa victoria partidului anti-austeritate

Euro a coborat luni la un nou minim al ultimilor 11 ani fata de dolar, in conditiile in care partidul anti-austeritate Syriza a castigat alegerile parlamentare din Grecia.

Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici

Guvernul pare sa vada in asa numita "Electorata" solutia la criza creditelor in franci elvetieni. Ministrul de finante a anuntat ca va modifica legea pentru a se incadra la sprijin trei sferturi dintre imprumutatii in fraci.

Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Ziua de 15 ianuarie va ramane marcata cu negru in istoria economiei mondiale. Banca Nationala a Elvetiei a luat o masura care s-ar putea dovedi sinucigasa

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.