Fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fermierii români. Care sunt condițiile
Fermierii români au la dispoziţie anul acesta 51 milioane de euro ca să-şi amenajeze livezi şi să îşi promoveze fructele.
Cine vrea să acceseze aceste fonduri de la Uniunea Europeană trebuie să depună un proiect, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Cele mai multe şanse le au cei care vor livezi de caise şi nectarine, în vreme ce mărul românesc, primeşte mai puţine puncte.
În localitatea Dipşa din Bistriţa Năsăud, Aurel Onigaș a amenajat cu 380.000 de euro, bani europeni, o livadă de meri care se întinde pe 8 hectare. A folosit fondurile ca să defrişeze terenul şi să planteze pomi tineri, iar în primăvară va proteja plantaţia cu plasa anti-grindină. Jumătate din suma pe care a primit-o este nerambursabilă.
Aurel Onigaș, proprietar livadă: „Trebuie să te încadrezi în costurile care sunt stabilite în standardele de cost şi poţi să rulezi foarte repede proiectul. Nu mai e nevoie să faci licitaţie ca să cumperi materialul săditor. Am plantat 8 hectare de măr în sistem superintensiv, cu material foarte bun săditor adus din Belgia."
Şi un fermier din Argeş a folosit banii europeni ca să înfiinţeze o livadă. Spune, însă, că mărul românesc nu este căutat pe piaţă, aşa că a mizat pe afin. Nouă luni a durat până când a primit răspuns că i-a fost aprobată finanţarea şi un an până când banii i-au intrat în cont.
Alexandra Balacanu, proprietară livadă: „Avem trei proiecte aprobate, două proiecte de câte 600.000 de euro valoare nerambursabilă şi un proiect de 900.000 de euro. Acum nu consider că mai este aşa un efort să depui un proiect de fonduri europene dar, într-adevăr, la primele proiecte aveam impresia că trebuie să mut munţii din loc ca să obţin un document."
În toată ţara, anul trecut 250 de fermieri au luat 120 de milioane de euro, bani europeni, pentru livezi. Lucian Florea din Bacău a primit, de pildă, peste 800.000 de euro. Zeci de mii de euro au ajuns şi în Braşov.
Lucian Florea, proprietar livadă: „Am investit în 17 hectare de măr superintensiv, cu o densitate de 3.500 de pomi la hectar. Prin investiţia nouă avem irigare prin picurare, avem fertilizare şi plasa antigrindină."
Emanuel Dobrinoiu, propritar livadă: „Sunt 15.000 de euro pentru reconversie, întinerire a plantaţiilor vechi. Sunt nişte bani pe care ţăranii îi primesc, nu îi dau. Sunt bineveniţi şi ajută pe oricine să se dezvolte."
Programul prin care este finanţată înfiinţarea de livezi are alocate pentru anul acesta 51 de milioane de euro. Fermierii sunt aşteptaţi să depună proiectele din lună martie.
Gheorghe Voica, fermier: „Nu mă interesează! Fiindcă fructele romaneşti nu se caută. Anul ăsta nici prunele, nici cireşele nu s-au căutat mai deloc. N-am putut să vând nici să-mi plătesc chiria."
În cadrul programului, fermierii pot primi finanţare şi pentru pentru promovarea fructelor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!