Fondul Monetar International: Economia globala este in pericol, din cauza crizei din zona euro


Ultimul update: Miercuri 16 Mai 2012 23:54
Data publicarii: Miercuri 25 Ianuarie 2012 10:13
Categorie: Stiri Economice
Christine Lagarde

Economia globala aluneca "tot mai mult intr-o zona periculoasa", din cauza riscurilor rezultate in urma crizei din zona euro. Aceste aprecieri au fost facute de catre Fondul Monetar International.

Astfel, FMI se asteapta ca economia globala sa creasca in 2012 cu doar 3,25%, in scadere fata de estimarile initiale de 4%. De asemenea, cresterea economica a Marii Britanii a revizuita la 0,6%, dupa ce previziunea initiala era de 1,6%.

Mai mult, specialistii se asteapta ca zona euro sa intre intr-o "recesiune usoara" in 2012, cu un PIB care ar putea fi redus pana la 0,5%, comparativ cu previziunea initiala care arata o crestere de 1,1%. Premierul britanic "din umbra" Ed Balls a cerut guvernului sa regandeasca planul masurilor de austeritate si sa tina cont de noile estimari ale FMI.

De altfel, cei de la Fond au revizuit cresterile economice pentru toate tarile importante din zona euro, inclusiv pentru Germania, care este vazuta ca o forta principala a regiunii. Astfel, cresterea economica a Germaniei este prevazuta sa ajunga la doar 0,3% in 2012, dupa ce, in septembrie, estimarea a fost de 1,3%. De asemenea, economia Frantei va creste cu 0,2 % in 2012, dupa ce estimarea fusese de 1,4%.

In ceea ce priveste SUA, FMI mentine previziunea de 1,8%, bazata pe datele recente privind locurile de munca si industria.

Si alte piete ar putea fi lovite de criza din zona euro, asa cum sunt cele din estul si centrul Europei, dar si Asia. "Desi aceste piete financiare au fost destul de rezistente la semnalele si socurile venite de la marile economii in ultimul an, indicatorii recenti le-au slabit semnificativ, iar climatul general al mediului de afaceri s-a deteriorat." - spun reprezentantii FMI, citati de BBC News. Ei mai adauga faptul ca cea mai mare provocare a Europei in prezent este sa restabileasca increderea si sa puna capat crizei din zona euro.

Separat, comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn spune ca se asteapta la o "recesiune moderata" a Europei in prima jumatate a acestui an. Luni, seful FMI Christine Lagarde a avertizat ca economia globala ar putea cadea intr-o spirala economica asemanatoare cu cea din 1930, daca nu se vor lua masuri pentru combaterea crizei din zona euro.

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO