BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei. Ungaria si Slovenia intra in recesiune


Ultimul update: Luni 14 Mai 2012 19:32
Data publicarii: Marti 24 Ianuarie 2012 13:37
Categorie: Stiri Economice
Bani

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere econonmica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro.

De asemenea, BERD a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.

In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.

Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta. Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2%.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei. In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Doua tari din regiune, Ungaria si Slovenia, vor intra in 2012 in recesiune, potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. FMI estimeaza o crestere economica de 1,75-2,25% pentru Romania anul acesta.

Sursa: Mediafax

Zona Euro aparata de criza datoriilor. Ce este
Cade si colosul lumii. Economia care nu a cunoscut criza se va prabusi in 2012
Theodor Stolojan: Romania a fost atentionata ca trebuie sa se pregateasca si pentru
VIDEO PROTVPLUS.RO