FMI: China poate amortiza impactul unei eventuale crize globale, declansate de Europa si SUA

Ultima actualizare: 11-09-2012 17:12
Bijuterii chinezesti din argint

Un oficial al FMI este de parere ca Beijingul poate lua masuri care sa amortizeze impactul unei eventuale crize globale declansate de turbulentele din Europa si de franarea cresterii economice a Statelor Unite.

Directorul Departamentului Asia Pacific al Fondului Monetar International, Anoop Singh, a sugerat de asemenea ca China si alte economii care depind de exporturi au responsabilitatea de a reechilibra economia globala prin consolidarea surselor interne de crestere.

El a aratat ca guvernul chinez "are puterea sa reactioneze", daca riscurile care ameninta economia globala se vor materializa.

"Este important de observat ca chiar si reactia Chinei ar putea amortiza socul numai partial. Nu ar putea amortiza integral socul", a spus Singh intr-o conferinta, citat de Reuters si preluat de Mediafax.

Banca elvetiana UBS: Falimentul Greciei este inevitabil si se va produce pana in martie 2012

Singh a prezentat astazi perspectiva economica a FMI pentru regiunea Asia-Pacific, avertizand ca riscurile pe termen scurt care ameninta economiile asiatice sunt in crestere. Potrivit Fondului, guvernele trebuie sa fie pregatite sa reactioneze rapid.

"China ar fi mai afectata pe canalele comerciale decat pe cele financiare. Asta este clar, deoarece China depinde in mare masura de cererea externa. A venit timpul ca atat China, cat si alte tari din Asia care se bazeaza pe exporturi, sa ia masuri pentru construirea unor motoare interne de crestere", a afirmat oficialul FMI.

Raportul FMI subliniaza de asemenea posibilitatea unor retrageri de capital din regiune, afirmand ca investitorii straini din tarile occidentale ar putea iesi de pe pozitiile construite pe pietele asiatice din 2009, din cauza problemelor din "lumea dezvoltata".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO