Banca elvetiana UBS: Falimentul Greciei este inevitabil si se va produce pana in martie 2012

Ultima actualizare: 07-11-2012 21:10
Banca elvetiana UBS

Un studiu elaborat de elvetienii de la UBS vine cu concluzii negative referitoare la situatia Greciei si a zonei euro. Bancherii sunt de parere ca aceasta tara va intra in faliment cel mai probabil in martie 2012.

Iata principalele concluzii ale raportului elaborat de banca elvetiana UBS:

"Criza datoriilor din zona euro tine investitorii cu sufletul la gura. Departamentul de Cercetare din cadrul UBS este de parere ca intrarea Greciei in faliment, din cauza datoriilor suverane, este inevitabila. In acest nou studiu al UBS, specialistii se concentreaza asupra scenariilor referitoare la intrarea in 'default' a membrilor UE si asupra consecintelor suportate de investitori.

Multi lideri politici sunt inca de parere ca este posibil ca Grecia sa fie salvata prin masuri aditionale de taieri de cheltuieli, privatizari si reforme. Altii, in schimb, cred ca Grecia va falimenta din cauza datoriilor, insa tot mai spera sa evite aceasta problema pana in anul 2013 - atunci cand Mecanismul de Stabilitate Europeana va furniza sistemul institutional si baza legala pentru un faliment national programat.

Departamentul de Management si Cercetare din cadrul UBS este de parere ca falimentul national al Greciei este inevitabil si ca se va produce in urmatoarele luni, probabil in martie 2012, atunci cand Grecia va fi nevoita sa efectueze refinantari mari.

Cu toate acestea, intrebarea cheie este daca vom putea sa evitam raspandirea acestei crize si in alte tari, precum si la banci care joaca un rol important. De asemenea, este important de stiut daca intrarea in faliment a Greciei va atrage dupa sine o escaladare necontrolata a fenomenului. Noi ne asteptam ca aceasta criza sa fie contagioasa, cu niste costuri monetare si politice ridicate. In opinia noastra, economia din zona Euro va ajunge intr-un impas la anul. Dupa Grecia, Portugalia si Spania, ar putea veni randul si altor tari, precum Italia, sa intre in recesiune." - se arata in raportul bancii elvetiene UBS.

UBS elaboreaza de doua sau de trei ori pe an cercetari care vizeaza cele mai importante evenimente din domeniu. Aceste studii examineaza perspectivele economice, demografice si geopolitice care ar putea avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO