Florin Georgescu: Guvernul va stabili cu OMV de cand va suprataxa veniturile exceptionale
Guvernul vrea sa taxeze partea exceptionala a profiturilor obtinute de companiile de energie si gaze in urma liberalizarii tarifelor. Autoritatile vor negocia cu OMV pentru a stabili cel mai bun moment de introducere a acestor taxe
"Autoritatile romane trebuie sa negocieze cu OMV pentru a stabili cand ar fi cel mai bun moment pentru implementarea acestei legi: la inceputul lui 2013 sau in a doua jumatate a anului viitor", a afirmat ministrul Finantelor intr-un interviu acordat Bloomberg.
Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca investitiile OMV Petrom vor depinde de "stabilitatea fiscala si reglementari". El a avertizat ca orice schimbare in acest sens va afecta investitiile Petrom.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va efectua, la 18 iunie, o vizita oficiala in Austria, ocazie cu care va discuta cu reprezentanti ai companiilor austriece din domeniul gazelor si petrolului cu investitii in Romania, inclusiv despre calendarul liberalizarii pretului la gazele naturale.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import.
Preturile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali vor fi majorate incepand din luna decembrie a acestui an si vor ajunge la nivelul mediu al preturilor internationale la gaze pana la finele anului 2014 intr-o maniera in general liniara.
Pentru consumatorii casnici, preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu luna iulie a anului viitor si vor continua sa creasca la nivelul pretului international pana in decembrie 2018.
Guvernul a transmis FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale un proiect de foaie de parcurs privind eliminarea treptata a tarifelor reglementate la gaze. Foaia de parcus va fi aprobata printr-un memorandum guvernamental, urmand ca ulterior sa fie facuta publica, iar "parametrii cheie" din acest document vor fi inclusi in Legea gazelor.
Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Guvernul a anuntat, in luna mai, ca pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale obtinute de companii in urma liberalizarii tarifelor la gaze naturale, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.
Sumele colectate din impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere vor fi directionate catre un fond special, prin care vor fi ajutati consumatorii vulnerabili din domeniul energiei, potrivit ministrului Economiei, Daniel Chitoiu.