Calcule pe taxa "4.500 lei" a lui Ponta. Ce le ramane bugetarilor dupa reintregire si noul impozit
Bugetarii care castiga peste 4500 de lei vor beneficia de reintregirea salariilor doar pentru 6 luni. De anul viitor ei vor pierde exact 16 la suta din leafa, cat vor aduna din cele doua majorari promise in iunie si in decembrie.
Cel putin, asta au in plan guvernantii cu angajatii de la stat care traiesc pe picior mare.
Anul viitor, un salariu reintregit la 6000 de lei va fi impozitat suplimentar. Din aceasta suma, 4500 de lei vor fi impozitati normal cu 16 la suta, iar diferenta de 1500 de lei cu 32 la suta, ceea ce inseamna ca venitul scade cu 240 de lei pe luna.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Printre cei vizati de suprataxarea salariilor de peste 4500 de lei se numara si primii oameni in stat.
Presedintele va pierde cel mai mult, peste 350 de lei, premierul 270 de lei, iar ministrii 200 de lei.
"Din punctul meu de vedere, un venit bugetar de 1000 de euro este un venit, in acest moment, mediu, suficient pentru un trai decent. In momentul in care ai 100 de euro venit, ca bugetar, e aproape imposibil sa supravietuiesti.", spune Victor Ponta.
Exista si angajati la stat mai bine platiti chiar decat presedintele, care vor pierde echivalentul unui salariu mediu.
Adica peste 1300 de lei pe luna in cazul unui director adjunct din Ministerul Administratiei si Internelor. Directorul Companiei Nationale de Drumuri ar primi cu 1200 de lei mai putin, iar unul din Ministerul Economiei cu o mie de lei in minus.
"Mi-e mi-este teama de aceste taxe de solidaritate pe care vrea sa le impuna guvernul pentru ca in general nu duc nicaieri.", spune Cristian Hostiuc de la Ziarul Financiar.
Supra-impozitarea salariilor va duce la plecarea angajatilor din institutiile de stat, cred analistii.
"Vor ramane in sistemul public doar oamenii care n-au alternative, iar oamenii care n-au alternative nu sunt in general cei mai buni.", spune si Gabriel Biris.
Taxa de solidaritate nu va fi introdusa fara acordul Fondului Monetar International.
Premierul a spus clar ca aceasta taxa de solidaritate nu va fi aplicata salariatilor din sectorul privat, ci numai celor care sunt platiti din bani publici.
Victor Ponta a evitat sa spuna daca supra-taxarea se va aplica si pensiilor mari, cum sunt cele ale fostilor angajati din armata si justitie.
Taxa de solidaritate va fi introdusa cel mai devreme anul viitor, dupa ce salariile bugetarilor vor reveni la nivelul anterior taierii cu 25 la suta.
Guvernul a decis miercuri ca angajatii statului sa poata face parte doar dintr-un singur Consiliu de Administratie, sau AGA, nu din mai multe ca pana acum.