Florin Cîțu: Dacă este nevoie, vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare a ratelor

Ultima actualizare: 27-03-2020 16:33

Într-un interviu acordat Pro TV, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a anunțat că în cazul în care nu se prelungește starea de urgență și încă exista persoane care nu și-au suspendat plata ratelor, se va prelungi perioada de depunere a cererilor.

Ministrul Finanțelor a menționat: ”Dacă nu se prelungește starea de urgență și există încă oameni care vor să își suspende ratele, dar nu au apucat să ideplinească toate formalitățile, vom prelungii perioada până la care se pot depune aceste cereri”.

”Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, luni sper, în şedinţa de Guvern, dacă nu, joi ca să le avem şi să putem să pornim”, a mai menționat Cîțu reporterului ProTV Paul Angelescu.

El a explicat că, opinia potrivit căreia doar băncile au de câștigat prin amânarea plății ratelor este greșită. ”Aud acuzații că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pentru această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă şi acea dobândă este susţinută tot de bănci”.

Ținta principală: clienții bun platnici, afectați fără voia lor

 

Florin Cîțu a mai spus că Guvernul are în calcul extinderea perioadei de aplicare cu o săptămâna înainte de decretarea stării de urgență.

”Ne gândim dacă extindem perioada cu o săptămâna înainte de decretarea stării de urgență sau dacă să o păstrăm așa cum e acum. Am vrut să folosim această ordonanță pentru acei români care au fost afectați direct de starea de urgență și nu au avut înainte o problemă, dar au fost bun platnici și fără voia lor au fost afectați direct sau indirect”.

Ajutor și în cazul celor afectați "indirect"

 

Ministrul Finanțelor a mai menționat că în cazul în care titularul creditului nu are venitul afectat însă soția/soțul sau alt membru al familiei suferă o reducere de venituri, se poate considera afectare indirectă: ”Dacă venitul familiei a scăzut atunci discutăm depre afectare indirectă. Dacă lucrezi pentru o companie care nu a fost afectată direct, dar indirect au scăzut vânzările și trebuie să mergi în șomaj tehnic, atunci te califici pentru suspendarea ratelor”.

Ministrul a mai declarat că dacă mai trebuie susţinut cineva, după ianuarie 2021, atunci Guvernul va interveni şi o va face.

Dacă va fi nevoie, perioada de amânare a plății ratelor ar putea fi prelungită

 

“Cred că în acest moment cel mai important este să avem grijă de oameni şi de români, să ne concentrăm pe ceea ce facem pentru această perioadă. Asta înseamnă că avem pentru această perioadă şomaj tehnic, oamenii stau acasă liniştiţi şi primesc şomaj tehnic, iar pentru rate, până la nouă luni de zile, pot să stea liniştiţi. Ce se va întâmpla după ce trece perioada aceasta, din ianuarie 2021 vom vedea atunci şi dacă este nevoie vom interveni atunci să susţinem pe cine trebuie să susţinem. În acest moment este foarte important să ne concentrăm pe sănătatea oamenilor şi de aceea am venit cu aceste măsuri”, a mai spus ministrul Finanţelor.

În România, la finele lunii ianuarie, circa 1,3 milioane de persoane fizice aveau credite la bancă, dintre care aproximativ 160.000 înregistrau la acel moment întârzieri la plata ratelor, conform celor mai recente date publicate de Banca Națională a României.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!