Financial Times: Economia mondiala se afla in blocaj, incapabila sa sustina o recuperare decenta
Economia mondiala se afla blocata intr-un trend de crestere slaba, incapabila sa sustina o recuperare decenta si in pericol chiar sa incetineasca brusc, potrivit unor indicatori calculati de cotidianul Financial Times.
In pofida pietelor financiare solide si a revenirii increderii in randul companilor si consumatorilor pe pietele emergente, indicatorii de ansamblu ai cresterii economice abia s-au miscat fata de mijlocul anului 2011. In ultimii aproape doi ani, incercarile de revigorare a activitatii economice au fost oprite repetat de date macroeconomice slabe si criza din zona euro.
"Indicatorii arata ca economia globla este incapabila de crestere accelerata si se confrunta cu riscul unei opriri bruste. Singurul lucru bun care poate fi spus despre activitatea economica slaba este ca a atins nivelul minim in unele economii cheie", a declarat Eswar Prasad, cercetator la Brookings Institution.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dovezile privind mentinerea presiunilor la nivelul economiei globale va determina o atmosferaa mai pesimista la reuniunea de saptamana urmatoare a FMI si Bancii Mondiale. Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a avertizat deja despre noile riscuri ale unei economii mondiale cu trei viteze, in care unele tari au o evolutie buna, altele isi revin, iar altele au inca probleme.
Indicii folositi de FT si Brookings Institution combina date despre activitatea economica, variabile financiare si indicatori ai increderii dintr-un numar mare de tari.
Fata de evolutia din mjoritatea statelor dezvoltate economic, SUA ies in evidenta pozitiv, noteaza FT, insa chiar si in cea mai mare economie a lumii indicatorii privind activitatea si increderea raman la niveluri mult reduse fata de normal.
Incetinirea multor economii emergente, inregistrata anul trecut, pare ca va continua, in contextul climatului extern dificil si a posibilitatilor limitate de a sustine activitatea economica, a spus Prasad. Datele pentru China raman solide si indica o stabilizare a avansului economic.
In alte economii emergente, precum Argentina si Brazilia in America Latina, persista semnele unei alunecari catre stagnare.
La periferia zonei euro, indicatorii activitatii economice din Irlanda, Portugalia, Italia si Spania vor ramane sub mediile istorice, in pofida unei imbunatatiri usoare in ultimele luni.