Fantana arteziana, porumbei si pomi fructiferi. Cum invingi concurenta pe piata cimitirelor private
O afacere sigura infloreste de la un an la altul, in jurul marilor orase - cimitirele private care nu duc lipsa de clienti, avand in vedere ca in cele de la stat nu prea se mai gasesc locuri.
In multe primarii din tara exista solicitari pentru amenajarea unor spatii noi pentru locuri de veci. Dar aprobarile nu se obtin usor. Ca sa deschizi o astfel de afacere proiectul trebuie sa aiba verdeata, bancute, flori si canalizare. Altfel spus, un parc in toata regula.
Intr-un cimitir privat din comuna Bragadiru, deschis in urma cu 6 ani, deja 40% dintre locurile de veci s-au vandut. Unele in regim de urgenta, altele in avans, pentru cand va sosi momentul nefericit.
Cimitirul Odihna Vesnica are 3 hectare de teren si 4000 de locuri de veci. Preturile variaza in functie de locul in care e amplasat mormantul - de la 600 de lei, la 2500 de lei.
Ai zice totusi ca te plimbi printr-un parc. Cimitirul are alei betonate, pomi fructiferi, brazi si trandafiri, fantana arteziana, banci si chiar porumbei. Asta a convins-o si pe Aurica sa-si ingroape sotul aici. Femeia locuieste in sectorul 5, insa recunoaste ca nici macar nu a indraznit sa incerce sa concesioneze un loc de veci la vreun cimitir de stat din Bucuresti.
In Bucuresti exista 10 cimitire private, dar nu toate isi vand locuirile de veci. Cer intre 600 de lei si cateva mii de euro pentru locuri concesionate, exact ca cele de la stat. Acolo insa e o alta poveste. Intr-un cimitir ca Belu, de exemplu, majoritatea locurilor sunt ocupate.
Pe fodul crizei locurilor de veci, si la Cluj gasim o intreprinzatoare dornica sa deschida un cimitir privat. Se zbate deocamdata sa obtina autorizatie pentru o suprafata de 1000 de metri. De fiecare data cand proiectul ei ajunge la Comisia de Urbanism i se cere ceva in plus.
In Cluj exista 4 cimitire de stat si inca trei private, dar loc pe piata mai exista pentru astfel de afaceri.