Familia care demonstreaza ca afacerile pot avea succes si in Romania. Cum au reusit doi clujeni sa faca bani din fructe
Afacerile de familie pot avea succes chiar si la noi. Important este sa vrei sa muncesti. Convinsi de acest lucru doi soti cu 10 copii, s-au mutat la tara de la oras si s-au pus pe treaba.
Le acorda sprijinul lor si altora, aflati la inceput de drum, iar pe unii i-au intors din Spania, Germania si Austria, dupa ce i-au convins ca vor castiga la fel de bine aici.
In spatele acestui portret reusit de familie sta si o afacere prospera. Cel mai mare dintre fii are 30 de ani, iar cel mai mic doar 6. Fiecare ajuta cu poate.
Capul familiei a renuntat in urma cu 15 ani la slujba pe care o avea in domeniul cercetarii. A vandut tot ce avea in Cluj si s-a mutat la tara unde a inceput sa planteze capsuni. Increzator, le-a promis copiilor ca in timp vor face bani din tot soiul de fructe si asa a fost.
Nelu Orlaie, agricultor: "Fructele le vindem la intermediari la Cluj. Noi daca obtinem 15 lei pe kg este foarte bine, ca daca faci 8 tone de zmeura la hectar, se ajunge la un miliard bani vechi adica 100.000 de lei."
Pentru ca el a gasit cheia succesului Nelu Orlaie ii invata si pe altii cum sa se descurce in agricultura.
Nelu Orlaie, agricultor: "Familii care obisnuiau anual sa plece in Spania, Italia si astazi au ramas acasa, sunt copii, sunt cu familiile. Asta e sugestia si dorinta noastra ca familia sa ramana unita."
Este si cazul sotilor Ember.
Monica Ember, agricultor: Sotul lucra in Austria mai mult si dupa ce ne-am casatorit n-a mai vrut sa plece, mai ales ca au venit si copiii si am investit aici.
Reporter: Domul Orlaie v-a fost exemplu?
Monica Ember: Da, prima data de la el am luat plantele.
In total zeci de familii din toata tara au primit consiliere. Cei care sunt harnici cu adevarat uita cat de grea este munca la camp atunci cand isi numara castigurile.