Facturi la electricitate cu 4% mai mici in luna august. Anuntul facut joi de ANRE
Valorea facturii la electricitate se va diminua in medie cu 4% in august, ca efect al amanarii acordarii de catre stat a unor certificate pentru producatorii de energie regenerabila, potrivit vicepresedintelui ANRE Emil Calota.
"Opinia publica ar trebui sa se calmeze vizavi de impactul negativ sau pozitiv al energiilor regenerabile in piata de energie. O abordare relativ simpla ar putea sa fie de genul: Asa cum bula imobiliara a facut atat de multe valuri acum cativa ani si s-a calmat (…), cred ca si bula energiei verzi a ajuns la faza de calmare si consideram ca incepand cu 2014 investitiile si functionarea acestui sector vor intra in parametri de normalitate", a declarat joi Calota.
El a afirmat, intr-o conferinta pe teme energetice, ca efectul in facturi al aplicarii noii legislatii in privinta energiei regenerabile va fi de 34%.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Avand in vedere ca din valoare unei facturi la electricitate costul cu certificatele verzi reprezinta 12%, rezulta ca facturile ar urma sa scada cu 4%.
"Elementele din OUG 57 care sunt conforme cu legislatia cadru nationala si europeana intra in vigoare din 1 iulie. Sunt si anumite elemente care sunt discutia comuna a Consiliului Concurentei, ANRE si Ministerului Energiei, initiatorul ordonantei, a caror aplicare sta inca sub semnul intrebarii pentru a nu naste la nivelul Comisiei Europene suspendarea aplicarii in intregime sau chiar declansarea unei proceduri de invetigatie", a mai spus Calota.
OUG 57, aprobata de Guvern in luna iunie, prevede ca producatorii de energie regenerabila vor primi pana in 2017 doar o parte a certificatelor verzi, restul urmand sa le fie transmise esalonat din 2018.
Companiile din domeniu au anuntat ca noile reglementari vor duce la retragerea unor investitii de peste 3 miliarde de euro in unitati de productie in Romania.
Certificatele verzi reprezinta ajutorul acordat de stat productiei de energie din surse regenerabile si sunt platite prin facturi de toti consumatorii de energie din Romania.