Exporturile duduie si antreneaza importurile. LISTA: ce vindem, ce cumparam
Exporturile cresc fulminant de la o luna la alta, iar importurile sunt si ele destul de mari pentru ca nu avem materii prime si suntem nevoiti sa le luam din afara tarii. Datele de la INS arata la ce vanzari suntem campioni.
Deficitul comercial, adica diferenta dintre cat exportam si cat importam, a scazut in primele doua luni cu 48,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Altfel spus, importam inca mai mult decat exportam, dar distanta dintre cei doi indicatori se reduce accentuat, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Alegeri 2024
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
Exporturile pornesc economia
Cresterea economica a unei tari se bazeaza in principal pe trei piloni: productie, exporturi si/sau consum. Daca in 2007-2008 duduiau motoarele consumului si importam orice, iata ca acum exportam masiv masini si tot felul de utilaje sau piese auto.
Exporturile realizate in primele doua luni au fost de 29,46 miliarde de lei (6,9 miliarde euro), iar importurile au insumat 31,9 miliarde lei (7,5 miliarde euro).
Inca sunt mai mari "cumparaturile" tarii fata de vanzari, dar acest lucru este explicat de specialisti prin faptul ca importam o mare cantitate de materii prime si piese pentru a putea exporta inapoi echipamente complete.
Lista importurilor si exporturilor importante
• masini si echipamente de transport (42,2% la export si 34,6% la import)
• alte produse manufacturate(33,1% la export si respectiv 31,2% la import).
• produse chimice si produse conexe (importam 14,2%, exportam 6,2%)
• materii prime si materiale (exportam 6,9%)
• combustibili minerali si lubrifianti (6,7% exporturi, 9,7% importuri)
Comparativ cu luna februarie 2010, exporturile au crescut cu 40,8% la valori exprimate in lei (36,4% in euro), iar importurile au avansat cu 24,8% in lei (20,9% in euro).
Citeste si:
Studentii care nu se vor intoarce in Romania. Cum exportam inteligenta
Exportam medici pentru ca nu suntem in stare sa le oferim conditii decente
Romania este tara bananiera! Exportam citrice si curmale intr-o veselie