Romania a redevenit granarul Europei: exporturile de cereale sunt cele mai mari din UE. Semnalul de alarma tras de fermieri

Ultimul update: Sambata 24 Iunie 2017 07:03
Data publicarii: Miercuri 21 Iunie 2017 18:40
Categorie: Financiar

O veste buna vine din agricultura: tara noastra a redevenit granarul Europei. Exporturile de cereale sunt cele mai mari din Uniunea Europeana, intrecand tari cu traditie ca Franta si Germania.

Ne-au ajutat fondurile europene cu care fermierii si-au cumparat utilaje si seminte de calitate. In continuare insa jucatorii importanti de pe piata cerealelor raman oamenii de afaceri straini, stabiliti la noi.

Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeana, firmele din tara noastra au exportat 7,15 milioane de tone de cereale adica un sfert din totalul exporturilor europene din perioada 2016-2017. Cea mai mare parte grau - 5 milioane de tone, dublu fata de media inregistrata intre 2011-2015.

Principalul jucator de pe piata cerealelor din Romania este o firma din Calarasi controlata de un libanez care a pus pe picioare un adevarat imperiu. A inceput in 2.000, iar in 2016 a avut o cifra afaceri de peste 213 milioane de euro. Compania are acum 623 de angajati.

Urmatorii doi mari jucatori sunt doua firme romanesti. Una dintre ele administreaza peste 55 de mii de hectare din Insula Mare a Brailei si are 917 angajati. Cu toate acestea, piata cerealelor este controlata in mare parte de oameni de afaceri straini, care au inteles inaintea noastra ce potential are Romania in domeniul agriculturii. Un studiu comandat de parlamentarii europeni arata ca pana la 40% din terenul arabil al Romaniei este controlat de straini.

Romania nu ar fi redevenit unul dintre marii jucatori de pe piata europeana a cerealelor daca fermierii nu ar fi facut investitii masive in tehnologie si cu fonduri europene.

Dragos Soare, fermier: "Intr-o ferma in care acum 15-20 ani lucrau 20 de tractoare pentru aceeasi suprafata, in momentul de fata, lucreaza 2 tractoare cu alte randamente, cu alta viteza de lucru. Avem produse, genetica noua, care a venit in Romania."

Fermierii atrag atentia insa ca exportand cerealele, trimitem peste granitele tarii materia prima pentru mancarea noastra de zi cu zi pe care apoi o importam. Principalele tari in care ajung cerealele romanesti sunt Egipt, Spania si Turcia.

Daniel Obida, fermier: "Trebuie sa avem proiecte integrate, sa nu mai exportam cerealele, sa exportam puiul, sa exportam carnea, sa exportam produsul finit. Noi exportam acum cerealele, dar in schimb importam puiul si tot ce inseamna carne din afara."

In total, in domeniul cultivarii cerealelor, in Romania activeaza peste 7.000 de firme, cu peste 40.000 de angajati.

Zmeura, preferata agricultorilor anul acesta. Un fermier a scos un profit de 15.000 de euro cu numai 50 de euro investiti
Zmeura, preferata agricultorilor anul acesta. Un fermier a scos un profit de 15.000 de euro cu numai 50 de euro investiti
VIDEO PROTVPLUS.RO
Jaewoo Lee
FMI, la finalul vizitei în România: „ Deficitul bugetar a avut evoluție ascendentă”
Care sunt firmele cărora Guvernul le-a acordat primele nouă acorduri de finanțare
Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 3,19%, cel mai mic nivel din ultima lună
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviuri LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Revoluția mașinilor electrice nu mai poate fi oprită. Decizia radicală luată de Volkswagen
Zeci de mii de euro în 5 minute. Ce au avut de făcut câțiva tineri pentru a primi finanțare
parcari, masini
Locurile de parcare care costă mai mult decât mașina. Recordul: 30.000 de lei pe an
Europa se teme de chinezi, după ce au cumpărat-o bucată cu bucată. Decizia Bruxellesului
Firmele caută cu disperare angajați și sunt pregătite să ofere și salarii de 4.000 euro
Salariul minim diferențiat: Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea Codului Muncii
Este oficial: proprietarii de mașini diesel primesc 3.000 €. Ce pot face cu subvenția
Avertismenul lui Isărescu legat de salarii: “Nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv”