EUROSTAT: Romania are cea mai ieftina paine si bautura din UE, dar si salarii mici. Unde se gasesc cele mai scumpe alimente
Romania are cele mai ieftine cereale si cea mai ieftina paine din Europa. Potrivit ultimului studiu Eurostat, la noi preturile sunt la jumatate fata de media din Uniune.
La bauturi alcoolice si non alcoolice suntem pe locul doi, dupa bulgari. La polul opus, cele mai scumpe alimente sunt in Danemarca, Suedia, Austria sau Luxemburg. Dar in toate aceste tari si salariile sunt mult mai mari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 22 de state ale Uniunii Europene, salariul minim pe economie variaza de la 184 de euro, cat este in Bulgaria, la 1.923 euro, cat este in Luxemburg. Romania se incadreaza in topul celor mai mici lefuri, unde ocupa al doilea loc, cu un salariu minim de 270 de euro, adica 1.250 de lei.
Potrivit unui studiu, suntem cei mai mari consumatori de paine din Europa, aliment la care avem cele mai mici preturi. O franzela costa in jur de un leu, iar o paine feliata sau rotunda - intre 2 si 3 lei. Adica jumatate de euro. Romanii isi pot lua 540 de paini, cu salariul minim pe economie. Angajatii din Luxemburg pot cumpara 2.000, in conditiile in care, la ei, pretul mediu pentru acest aliment este de un euro.
Cand vine vorba de bauturi alcoolice si non-alcoolice, irlandezii, finlandezii si britanicii platesc cel mai mult pentru ele. Iar bulgarii, cel mai putin. Apoi noi.
In hipermarketurile din Capitala, o bere romaneasca la cutie costa 2,5 lei, iar una din import intre 3 si 4 lei.
La carne, suntem pe locul al treilea, dupa Polonia si Bulgaria. Un kilogram de carne de pui, porc sau miel porneste de la 6-7 lei, la poarta fermei sau in piata, iar in magazine se dubleaza.
Printre produsele analizate de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, se mai numara laptele, branza, ouale si tigarile. La toate acestea, preturile din Romania sunt sub media Uniunii. Datele au la baza un studiu derulat anul trecut in 38 de tari europene, 28 din Uniune si 10 din afara ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, studiu, cereale, preturi, salarii, paine,
Dată publicare:
17-06-2016 18:41