Europa taxeaza bancile. Cat la suta vor plati din valoarea tranzactiilor financiare
Presedintele Comisiei Europene a anuntat, miercuri, ca toate bancile din Uniune vor plati o taxa pe tranzactiile financiare. Discursul lui Barroso a intarit moneda euro, insa teama privind falimentul Greciei a lovit monedele tarilor mai mici din est.
Ca urmare, leul s-a depreciat si a ajuns la cel mai prost nivel din ultimele 15 luni.
Cursul anuntat de BNR, de 4,32 de lei este cel mai mare de dupa 1 iulie anul trecut si la doar 4 bani sub nivel minim istoric al leului.
Forintul maghiar si zlotul polonez s-au depreciat si mai mult, iar totul este din cauza temerilor privind soarta Greciei.
Au aparut informatii ca 7 state din UE cer ca bancile care au imprumutat guvernul de la Atena sa accepte o pierdere mai mare de 21% cat prevede actualul acord.
Asta a provocat panica si deprecierea monedelor mai mici. Discursul foarte ferm al lui Jose Manuel Barroso, in care sustine ca Grecia va fi salvata, a ajutat doar moneda euro, nu si leul. In discursul despre Starea Uniunii, Manuel Barosso a aratat ca in ultimii 3 ani, bancile europene au primit ajutoare financiare de 4.600 de miliarde de euro.
O astfel de taxa exista deja in 10 state ale Uniunii, dar va fi extinsa la toate cele 27. Bancile vor plati 0,1% din valoarea tranzactiilor care au loc intre institutiile financiare, fie ca e vorba despre cumpararea de valuta sau de actiuni si obligatiuni. Comisia justifica introducerea taxei prin faptul ca bancile au avut o mare parte din vina in declansarea crizei, dar au fost salvate cu banii adunati din impozitele platite de cetateni, asa ca acum ar trebui sa contribuie la redresarea financiara a tarilor cu probleme.
In Romania, cei imprumutati in euro se uita deja ingrijorati spre curs, desi spera ca Banca Nationala va apara leul. Analistii spun ca leul isi va reveni daca planurile de salvare pentru Grecia se vor dovedi credibile.