EUROINS nu mai are voie sa incheie asigurari RCA. Compania avea o cota de piata de 20%
Una dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor, Euroins a ramas temporar fara dreptul de a mai incheia polite RCA, se arata intr-un comunicat trimis de ASF.
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in sedinta din 28 august 2013, sa aplice urmatoarele sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA:
* interzicerea temporara a practicarii de catre EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;
* sanctionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
* sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Masurile se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.
Intermediarii trebuie sa inceteze incheierea de asigurari in 24 de ore
Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga EUROINS ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii. Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite.
Autoritatea de Supraveghere Financiara informeaza publicul ca in perioada in care EUROINS are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.
Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la EUROINS in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.
Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:
* reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
* a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;
* plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;
* au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.
La sfarsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei.