Luni este ziua in care au loc cele mai multe accidente in Romania. Ce explicatii au asiguratorii

Dată publicare: 13-08-2013 18:29
Dată actualizare: 16-08-2013 06:47


Pentru cei care cred ca marti 13 este o zi cu ghinion, atunci avem o veste neasteptata. De fapt, luni este acea zi din saptamana in care se intampla cele mai multe accidente pe soselele din Romania.

Cel putin asta arata datele asiguratorilor, stranse in ultimii trei ani. Tot reprezentantii companiilor, care incheie polite RCA si CASCO, sustin ca cea mai mare aglomeratie la birourile de daune este in luna februarie.

Statisticile realizate de cele mai mari companii de asigurari arata ca in prima zi a spatamanii se intampla cele mai multe accidente.

"Graficul ar fi cam cu 20-25 % mai mare pentru ziua de luni, ca numar de constatari. Se mentine acest nivel martea, miercurea incepe sa scada pana inspre vineri, cand intr-adevar este mai putin", spune Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Discutam despre 400 de coliziuni fata de media de 300 in orice alta zi de lucru. Iar numarul acestora scade sub 200 in weekend.

Si domnul Valentin se considera o victima a zilei de luni. A fost lovit de un sofer neaten, nu o data, ci...de trei ori.

"Am incercat sa ies sa-i spun ceva, dar nu stiu, ori era afazic, ca a dat de vreo 3 ori. Deci a dat... incerca sa dea in fata, iarasi a intrat in mine, iarasi a incercat sa mearga in fata, iarasi m-a lovit", povesteste Valentin Ovedenie.

Desi a inceput saptamana cu probleme, acum priveste relaxat si da vina pe oboseala, pentru portiera lovita.

Motivele nu sunt oficial recunoscute, insa numarul mare de greseli din ziua de luni este pus si pe stresul care apare odata cu reinceperea serviciului dupa leneveala din week-end. Contribuie insa si traficul aglomerat.

"Accidentele din primele zile ale saptamanii au loc pentru ca oamenii sunt stresati ca trebuie sa ajunga la serviciu si isi revin mai greu dupa ce s-au relaxat in weekend. Duminica spre luni creste numarul insomniilor si te adaptezi mult mai greu la ritmul zilei. Joi te concentrezi cel mai bine", declara Cristina Fulop, psiholog.

Specialistii ne avertizeaza ca desi numarul accidentelor inregistrate in week-end este mai mic, sambata si duminica au loc cele mai grave dintre ele.

"Lunea de obicei oamenii sunt mai stresati, deoarece incepe o saptamana noua, weekendul a fost probabil prea relaxant pentru unii. Numarul de accidente scade pe masura ce inaintam spre sfarsitul saptamanii, astfel ca la polul opus se situeaza zilele de sarbatoare si zilele de weekend", mai spune Liviu Stoicescu.


VIDEO PROTVPLUS.RO