Euro a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani in Romania. Cat costa in acest moment
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze luni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere cu 1,2 bani, la 4,54 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.
In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,5280 lei/euro.
Un curs superior, 4,5447 lei/euro, a fost publicat de banca centrala pe 10 ianuarie.
Leul s-a depreciat usor si in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,71 bani, de la 3,3109 lei/dolar la 3,3180 lei/dolar.
In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian a urca de la 3,6948 unitati la 3,7025 unitati, si a atins un nou maxim din ultimele sapte luni. O rata de schimb mai ridicata decat cea de luni a fost anutata pe 7 iunie, cand francul a fost cotat la 3,7052 lei.
Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Cursul a deschis la 4,53 lei/euro, usor mai jos fata de nivelul de vineri din jurul orei 16:30, cand euro era cotat pe piata la 4,5340 - 4,5350 lei.
In prima parte a zilei, cursul a urcat pana la un maxim de 4,5430 lei/euro, intr-o piata cu volume de transfer foarte reduse, potrivit dealerilor.
Dealerii considera ca volumele mici de luni si oscilatii reduse sugereaza ca nu sunt participanti la piata care sa parieze pe deprecierea accentuata a leului.
"Piata s-a calmat in jurul nivelului de 4,54 lei/euro, cel mai probabil pe fondul asteptarilor ca banca centrala ar putea interveni in favoarea leului", a spuns un analist.
Cursul de schimb a urcat in a doua parte a sedintei de vineri cu 0,5%, la 4,5550 lei/euro, pentru prima oara in ultimele 15 luni, pe fondul corectiilor de pe pietele externe, insa apoi s-a intors spre 4,53 lei/euro, iar dealerii cred ca revenirea a fost determinata de o interventie indirecta a BNR.
Pietele emergente traverseaza o perioada dificila, investitorii manifestand ingrijorari privind efectele reducerii achizitiilor de obligatiuni ale Fed, incetinirea cresterii economice a Chinei si deprecierea abrupta din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turceasca. Investitorii ies de pe active emergente in cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politica si financiara din statele cu economii emergente.
In plus, aversiunea la risc este amplificata si de temerile privind sectorul bancar "gri" al Chinei.
Valutele din regiune au inchis saptamana trecuta cu deprecieri de pana la 1,5%, iar la jumatatea sesiunii locale afisau scaderi de pana la 0,5%.
Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 1 - 1,5% pe an, dupa ce vineri au fost de 0,78% - 1,28% pe an, ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale de vineri, potrivit dealerilor.
Dobanzile sunt in continuare mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.
Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt usor peste dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an.
Ratele dobanzilor practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut de la 0,86% - 1,36% pe an la 1,07 - 1,57% pe an.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat de la 1,94% pe an la1,96% pe an.