Elveţia a blocat active ruseşti de circa 5,75 miliarde de franci elveţieni, în urma sancţiunilor internaţionale
Elveţia a blocat active ruseşti de circa 5,75 miliarde de franci elveţieni, în urma sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, iar această sumă va creşte probabil, a declarat joi un oficial guvernamental, transmite Reuters, conform news.ro.
"Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu asupra alorii fondurilor îngheţate. Până în prezent, SECO a fost notificată cu privire la fonduri şi active în valoare totală de aproximativ 5,75 miliarde de franci elveţieni", a declarat Erwin Bollinger, un înalt oficial la Agenţia Secretariatului pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancţiunile.
Activele blocate includ o serie de proprietăţi din cantoane care au servit drept staţiuni turistice, a declarat el într-o conferinţă de presă la Berna.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Citește aici LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 30
SECO a refuzat până acum să estimeze amploarea activelor îngheţate sau care ar putea fi supuse sancţiunilor, de când ţara neutră a început să adopte sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.
”Suma menţionată, care depăşeşte cu mult 5 miliarde de franci, se referă la un moment în timp. Odată cu venirea altor informaţii şi posibilele adăugări la listele de sancţiuni ale UE, pe care şi Elveţia le-ar aplica, este probabil că ceastă sumă va creşte şi mai mult”, a menţionat Bollinger.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exercitat presiuni asupra Elveţiei -- o destinaţie populară pentru elita Moscovei şi un loc de păstrare a bogăţiei ruse -- pentru a identifica şi îngheţa mai rapid bunurile a sute de ruşi sancţionaţi.
Băncile elveţiene deţin fonduri ruseşti de până la 213 miliarde de dolari, estimează lobby-ul băncilor din Elveţia.
Cu toate acestea, găsirea de fapt a activelor care ar trebui blocate de sancţiuni este problemă birocratică.
SECO s-a confruntat cu critici pentru că nu este pregătită şi nu are personal suficient pentru a gestiona informaţiile care afectează agenţia, chiar dacă jurnaliştii chestionează oficialii cu privire la alte active care probabil scapă din cauza unor lacune.
”Nu putem merge pur şi simplu într-o expediţie de pescuit şi să colectăm materiale de la fiecare departament guvernamental. Este la fel ca în traficul rutier: există reguli care trebuie respectate, chiar şi fără ca un poliţist să stea la fiecare semafor”, a spus Bollinger.
Oficialii regionali şi-au exprimat confuzia cu privire la implementarea sancţiunilor, subliniind lipsa unor directive clare.
Bollinger a recunoscut că ar putea fi aduse îmbunătăţiri.
Băncile verifică înregistrările pentru a se asigura că nimeni aflat sub incidenţa sancţiunilor nu se strecoară printre lacunele legislative.
Credit Suisse, de exemplu, a cerut permisiunea de a lăsa 20 de angajaţi de conformitate să lucreze noaptea, weekendurile şi de sărbători.
Bollinger a avertizat să nu se presupună că sutele de miliarde de fonduri ruseşti păstrate în Elveţia sunt toate supuse sancţiunilor.
”Nu orice persoană sau entitate sancţionată are active în Elveţia. Şi, pe de altă parte, nu toţi ruşii care deţin active în Elveţia sunt simultan pe listele de sancţiuni”, a spus el.