Francul elvetian se apropie de 4 lei. Cat de bine e sa refinantezi creditele in alta moneda
Franc elvetian. Acesta este sinonimul pentru cosmar, in cazul zecilor de mii de romani care s-au imprumutat intr-o moneda considera de experti exotica.
Marti a atins inca un nivel record si se apropie vertiginos de 4 lei. Ce inseamna asta pentru cei care au rate? Pur si simplu, se sufoca. Multi nu mai pot sa isi plateasca datoriile, asa ca restantele in franci s-au dublat, intr-un singur an.
Marti, 2 august 2011 francul a atins cu adevarat un record istoric pentru ca a depasit nivelul de 3 lei si 80 de bani.
Cum se traduce asta in cazul celor care au facut un imprumut in 2008: ratele lor au sarit cu 60%.
Concret, cine are de dat lunar echivalentul a 1.000 de franci s-a trezit ca de la inceputul anului si pana acum mai are de pus inca 420 de lei. Iar fata de anul trecut, 720 de lei. Disperati ca nu o sa-i mai caute nimeni, bancherii vin cu variante.
"Fie extinderea duratei creditului, fie o reducere temporara a dobanzii. E important de inteles insa ca nu e o stergere a datoriei. Gasim impreuna o solutie, in asa fel incat sa reesalonam suma totala de plata", a explicat Radu Topliceanu, director executiv la Raiffeisen Bank.
Cei mai loviti sunt cei care s-au indatorat in 2007, cand francul coborase sub 2 lei. Acum este aproape dublu.
Efectul era previzibil. Au explodat restantele la creditele in moneda elvetiana si trec de 300 de milioane de franci. Discutam despre o crestere de 100 de ori in mai putin de trei ani!
Mai grav este ca refinantarea in euro nu este o solutie. De exemplu, un credit de 160.000 de franci luat in 2006, echivala atunci cu 100.000 de euro. Dupa cinci ani de plata, soldul a scazut la 140.000 de franci, dar ca sa il refinantezi ai nevoie de 127.000 de euro!
Puterea francului i-a surprins si pe specialisti.
Exista insa si voci care spun ca francul va coboari spre 3 lei, prin primavara.