Efectele modificării OUG 114: taxarea băncilor a fost redusă, iar ROBOR-ul va fi înlocuit
Guvernul face un pas mare înapoi în privinţa noilor taxe impuse de Crăciun. Executivul a adoptat vineri modificările la controversata Ordonanţă 114, care a pus pe jar băncile şi companiile din Energie şi Telecomunicaţii.
Un nou indice pentru credite, în loc de ROBOR, şi împrumuturi multe şi ieftine vor fi efectele, susţine Guvernul, fără să aducă şi date concrete în acest sens. Executivul s-a răzgândit şi în privinţa unor taxe pentru firmele din Energie şi din Telecomunicaţii.
La trei luni după ce a şocat mediul de afaceri prin Ordonanţa 114 adoptată anul trecut între Crăciun şi Revelion, Guvernul s-a răzgândit şi reduce povara taxelor pentru bănci, companii din Energie şi din Telecomunicaţii.
Primele vizate: băncile. Ordonanţa 114 introducea o aşa-zisă ''taxa pe lacomie'', calculată în funcţie de indicele ROBOR, despre care Coaliţia de guvernare susţinea că ar fi manipulat de bancheri.
Băncile urmau să fie taxate cu un anumit procent din toate activele lor, în funcție de ROBOR şi ar fi ajuns să achite 5,4 miliarde de lei la stat.
Ordonanţa dată acum transformă taxa pentru bănci într-un ''stimulent pentru harnicie”. Băncile nu vor mai fi taxate în funcţie de ROBOR, ci de creditele date - dacă sunt multe şi ieftine, instituţiile de credite ar putea să achite o taxă mică sau chiar nimic.
Viorica Dăncilă, prim-ministru: "Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor şi să încurajeze economisirea pentru dobânzi mai mari".
Iar de pe 2 mai, ROBOR-ul va dispărea din formula dobânzii pentru noile credite. Va fi înlocuit cu un nou indice, calculat că o medie a tranzacţiilor efective făcute de bănci într-un trimestru.
"Se aplică exclusiv creditelor nou acordate, precum şi refinanţării creditelor în derulare, va fi decizia fiecăruia dacă face sau nu refinantare'', a spus Eugen Teodorovici.
Până acum, Guvernul nu a precizat cu cât ar putea scădea ratele faţă de cele de acum. Liberalii îi contrazic pe guvernanţi cu date BNR privind nivelul tranzacţiilor.
Ionel Dancă, purtător de cuvânt PNL: "Într-o lună scade, într-o lună creşte. Asta înseamnă că acest indice nu este potrivit pentru economia românească în acest moment. Noul indice nu garantează românilor că vor scădea ratele. "
Guvernul a dat înapoi şi în privinţa taxei pe care ar fi trebuit să o plătească firmele din energie, de 2% pe cifra de afaceri. ALDE a reuşit să-şi impună punct de vedere şi i-a convins pe social-democraţi să renunţe la măsura.
Guvernul a decis să elimine plafonarea preţului de vânzare a gazelor pentru consumatorii industriali, plafonul urmând să fie păstrat doar pentru clienţii casnici.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: "Plafonarea preţului la consumatorii industrial duce la alte dezavantaje şi creşterea preţului energiei, deci ce câştigăm pe o parte pierdeam pe alta".
Şi în privinţa sectorului telecom Guvernul s-a răzgândit, deşi în decembrie voia să aplice amenzi usturătoare.
Prin ordonanţa dată acum, Executivul suspendă, până la 1 septembrie, aplicarea sancţiunii de până la 10% din cifra de afaceri pentru operatorii care şi-au construit reţele fără autorizaţiile necesare. Au rămas în schimb alte prevederi contestate de industrie - cele referitoare la tarifele de monitorizare plătite către ANCOM, dar şi preţurile pentru licenţele 5G.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!