Anunțul ministrului Teodorovici despre OUG114: "Asta e procedura legală corectă"


Ultimul update: Vineri 29 Martie 2019 11:41
Data publicarii: Vineri 29 Martie 2019 09:20
Categorie: Stiri Politice
Eugen Teodorovici

Miniștrii de Finanțe, al Energiei și Comunicațiilor au anunțat în ce constau modificările OUG 114 în domeniile pe care le conduc. 

Declarațiile ministrului Teodorovici:

"Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică zilnic pe site-ul BNR. Indicatorul va fi calculat la finalul fiecărei trimestru", a confirmat şi ministrul Teodorovici după anunţul făcut de premierul României în şedinţa de guvern.

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect.

"Dorința noastră de reducere a costurilor pentru români, se aplică contractului în derulare atunci când se face o cerere de refinanțare. Aceasta este procedura legală corectă. A fost informată și Banca Centrală Europeană, dar având în vedere că nu dorim să taxăm băncile, s-a decis în Guvern să modificăm aceasta OUG 114."

De asemenea, taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Declarațiile ministrului Energiei, Anton Anton:

Guvernul a decis în şedinţa de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei Executivului.

"Aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic", a spus Anton.

OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

Declarațiile ministrului Petrescu:

Prevederile care sancţionează operatorii de telefonie mobilă pentru lipsa unor avize sau autorizaţii în construcţii ce ţin de reţea şi infrastructură vor fi suspendate până la 1 septembrie 2019 şi, concomitent cu această suspendare, se gândeşte un pachet simplificat de avize şi autorizaţii, a declarat vineri, la Palatul Victoria, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

"Există o singură schimbare la 114 din decembrie 2018 (OUG 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare nr.) şi se referă la suspendarea prevederilor ce sancţionează operatorii de telefonie mobilă pentru lipsa unor avize sau autorizaţii în construcţii ce ţin de reţeaua şi infrastructura de telecomunicaţii. Suspendarea va fi până în data de 1 septembrie 2019. Cred că 114 a fost o bună ocazie de a aprofunda o serie de probleme pe care industria de telecomunicaţii din România le întâmpină, probleme de natură structurală, de natură sistemică, şi am identificat multe subiecte pe care trebuie să îndreptăm, subiecte ce se regăseau ca problematică în acest domeniu poate de 10-12 ani", a spus Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a precizat că, în acest context, concomitent cu suspendarea, se are în vedere un pachet simplificat de avize şi autorizaţii şi identificarea unui cadru normativ pentru ca operatorii de telefonie mobilă să le obţină mult mai uşor.

"Concomitent cu această suspendare, gândim împreună cu industria şi un pachet simplificat de avize şi autorizaţii pe zona telecomunicaţiilor şi identificarea unui cadru normativ astfel încât operatorii de telefonie mobilă să poată obţine mult mai uşor, mai facil, aceste autorizaţii, astfel încât să nu mai fie cazuri în care exista reţele de infrastructură de telecomunicaţii fără avize sau fără autorizaţii. Dialogul continuă cu industria şi sunt convins că vom găsi un echilibru şi o armonie în ceea ce priveşte toate prevederile din 114 şi, în mare, tot ce înseamnă legislaţia ce ţine de domeniul telecomunicaţii", a mai spus Petrescu.

Potrivit Ordonanţei 114, în sectorul telecom, companiile vor plăti o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% anterior.

Vineri dimineață a avut loc și o ședință de Guvern în care premierul Dăncilă a anunțat modificarea OUG 114. Astfel, "ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite", a anunțat șefa Executivului. s

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Eugen Teodorovici Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Filmul ultimei săptămâni, în care lui Dragnea i s-a făcut frică
Filmul ultimei săptămâni, în care lui Dragnea i s-a făcut frică
Dăncilă anunță modificarea OUG 114:
Dăncilă anunță modificarea OUG 114: "Obiectivul este să scădem costul creditelor românilor"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Călin Popescu Tăriceanu
Alegeri europarlamentare 2019. Reacţia lui Tăriceanu: "Noaptea e un sfetnic bun"
Liderii Alianței 2020 USR Plus: "Victorie uriașă pentru România. Mobilizare de excepție"
Orban: Niciun lider politic nu mai are voie să vorbească de amnistie sau graţiere
Iohannis, mesaj după rezultatul votului de duminică: Guvernul PSD trebuie să plece! Rușine
Marian Oprișan i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, chiar înainte de rezultatele exit-poll
Dăncilă s-a răzgândit. A decis să nu mai voteze la referendum
Raluca Turcan
Replica PNL după ce Dragnea a vorbit de o fraudă la vot: ”Hoțul strigă hoții”
Dragnea susţine că a auzit un zvon despre "o fraudă la softul de numărare" a voturilor
UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD-ALDE. Anunțul făcut de Kelemen Hunor
Companiile de ridesharing au ajuns la un acord cu Guvernul. Care sunt noile reglementări
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză