Efectele cresterii salariului minim de la 1 februarie. La ce valori vor ajunge amenzile de circulatie

Ultimul update: Vineri 03 Februarie 2017 00:19
Data publicarii: Marti 31 Ianuarie 2017 14:00
Categorie: Financiar

De miercuri, romanii platiti cu salariul minim pe economie vor primi mai multi bani.

Tot de la 1 februarie intra in vigoare mai multe masuri, intre care eliminarea plafoanelor in cazul contributiilor sociale si de sanatate, dar creste si plafonul pentru microintreprinderi.

Aproximativ 1,6 milioane de romani vor primi 140 lei in plus la salariu, de la 1 februarie. Este vorba despre angajatii platiti cu salariul minim, care va creste cu 16%. Salariul minim va deveni 1450 de lei.

Se vor bucura de aceasta majorare si beneficiarii indemnizatiei minime de crestere a copilului, dar si cei care primesc stimulentul de insertie, suma de bani pe care o primesc lunar parintii care incep sa realizeze venituri impozabile inainte de expirarea concediului legal pentru cresterea copilului.

Un alt efect al cresterii salariului minim este ca va creste si valoarea unui punct de amenda de circulatie la 145 lei, ceea ce inseamna ca, de exemplu, amenda pentru nepurtarea centurii de siguranta va ajunge la 300 de lei.

Amenzile de circulatie se calculeaza in puncte, iar un punct reprezinta 10% din salariul minim pe economie, care de miercuri creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.

Astfel, soferii care incalca regulile de circulatie rutiera vor scoate din buzunar cate 145 de lei pentru fiecare punct-amenda primit. In functie de gravitatea contraventiilor comise, soferii pot primi intre doua si 20 de puncte-amenda.

De exemplu, lipsa centurii de siguranta va fi pedepsita cu o amenda de 290 de lei sau 435 de lei, fata de 250 de lei sau 375 de lei in prezent. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru oprirea in loc nepermis, depasirea vitezei legale cu 10-20 de kilometric pe ora, oprirea neregulamentara sau circulatia pe “interzis”.

Cu amenzi de 580 sau 725 lei vor fi sanctionate, printre altele, stationarea neregulamentara, depasirea vitezei legale cu 20-30 de kilometric pe ora sau intrarea intr-o intersectie blocata. Acestea cresc de la 500 de lei sau 625 de lei, cat au fost cand salariul minim brut a fost 1.250 de lei.

Tot de miercuri, nu vom mai plati impozit la vanzarea unei case sau a unui teren daca acesta valoreaza mai putin de 100.000 de euro. In cazul sumelor ce depasesc acest plafon, se percepe un impozit de 3% din diferenta.

Autoritatile spera ca astfel sa incurajeze vanzarea imobilelor si, in acelasi timp, sa permita cresterea industriei locuintelor. Si tot de miercuri, studentii atat din universitatile private cat si din cele de stat vor merge, gratuit, cu trenul. 464.000 de studenti vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot anul calendaristic.

Aceste gratuitati inseamna un impact bugetar de aproximativ 100 de milioane de lei pe an. De asemenea, salariatii vor plati contributiile de pensie si de sanatate la valoarea intregului venit realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu cinci salarii medii brute, fiind eliminat.

Eliminarea acestui plafon ar afecta 36.000 de salariati, iar masura ar aduce la buget un plus de 500 de milioane de lei.

In schimb, pensionarul este asigurat in sistemul public de sanatate, dar plata contributiei este suportata de la bugetul de stat.

Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus
de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri pana la care o firma poate fi incadrata in definitia microintreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro.
 

In Germania iau salariu 2000 euro, in Romania, 1500 de lei. Solutia gasita de tineri pentru a avea un loc de munca garantat
In Germania iau salariu 2000 euro, in Romania, 1500 de lei. Solutia gasita de tineri pentru a avea un loc de munca garantat
VIDEO PROTVPLUS.RO
lei romanesti
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Yuan
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Țara în care trăiesc cei mai mulți români răstoarnă Europa. Ce se întâmplă cu moneda euro
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei