Romania are cel mai mare curs din ultimele 7 luni. Cu cat se scumpeste o Dacia Logan
Sfarsit de saptamana cu un nou maxim pentru curs. Leul a pierdut teren fata de moneda europeana, dolar si francul elvetian, iar cursul oficial se indreapta spre 4,6 lei pentru un euro.
Cei care au de platit facturi, rate sau chirii in euro, nu mai stiu cum sa-si imparta banii ca sa le ajunga. Sunt insa si importatori, printre care si hipermarketuri, care spun ca deocamdata nu vor opera scumpiri.
"BNR a anuntat un curs oficial de 4 lei si 54 de bani. Cel mai mare curs din ultimele 7 luni. Teoretic deprecierea leului afecteaza direct ratele in euro, chiriile, facturile la telefonul mobil, pretul biletelor de avion si al excursiilor in strainatate, dar si pretul masinilor. La Dacia, de exemplu, cursul de schimb se actualizeaza in fiecare marti asa ca teoretic, daca martea viitoarea am avea acelasi curs, cel mai ieftin Logan s-ar scumpi cu 300 de lei", relateaza Paul Angelescu - corespondent PRO TV.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Impactul pentru celelalte produse din import este greu de estimat. Daca in ultimii ani, cand se scumpea dolarul, se scumpeau toate, acum companiile au invatat cum sa se protejeze de fluctuatiile cursului. Hipermarketurile spun ca deocamdata nu se reped sa scumpeasca mancarea.
"In cazul importurilor proprii avem niste rezerve de risc valutar. Nu este deocamdata momentul sa intram in panica datorita unei cresteri a cursului doar de 2 zile. Piata nu reactioneaza atat de repede, sensibil, la o crestere de 1%", explica Delia Nica - asociatia marilor retaileri.
"Ar fi lipsit de profesionalism din partea importatorilor sa modifice de fiecare data cand apar aceste fluctuatii. Fara indoiala ca daca deprecierea este un fenomen pe o perioada de cateva saptamani, chiar luni de zile atunci este normal sa se opereze modificari", marturiseste Mihai Ionescu - ANEIR.
Cresterea dolarului ar putea sa ne dea emotii. In 10 zile cursul a urcat de la 3,26 la 3,34 si ar putea sa duca la scumpirea carburantilor.