Explicatiile expertilor din Romania pentru "explozia" la un nou maxim al monedei euro in 2014
Inceput de an complicat pentru toti romanii cu rate la banci, facturi sau chirii in euro.
Banca nationala a anuntat joi un curs de 4 lei si 53 de bani pentru un euro, un nou maxim al ultimelor 6 luni.
Deprecierea a venit in urma deciziilor luate de BNR si a unei declaratii a guvernatorului Mugur Isarescu din care investitorii au inteles ca Banca Nationala ar permite o depreciere usoara a leului. BNR incearca prin aceste masuri sa ajute bancile sa reia creditarea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Totul a plecat de la decizia istorica a BNR de a taia in acelasi timp dobanda cheie si de a reduce si rezervele minime obligatorii atat la lei cat si la euro, masuri care teoretic duc la reluarea creditarii si la deprecierea leului. Imediat dupa anunt insa leul s-a apreciat pe piata interbancara, in cateva ore de la 4,5 la 4,48.
Jucatorii din piata au subinteles ca BNR va permite deprecierea leului asa ca in mai putin de 24 de ore cursul a sarit de la 4,48 la 4,53 lei pentru un euro.
"Nu credem ca vom avea o depreciere semnificativa dar vor fi momente cand vom vedea cotatii de 4,60 poate spre 4,70 dupa cum este posibil sa vedem cotatii de 4,40. In zilele urmatoare este posibil sa vedem un curs de 4.6", spune Eugen Sinca, economist sef BCR.
"BNR incearca sa faca bancile sa reia creditarea, lucru care nu se va intampla pana ce oamenii nu vor avea incredere in ziua de maine.", spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
La sfarsit de luna, bancile primesc 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei. Banii in euro au doua destinatii probabile. O mare parte vor iesi din tara si se vor duce la bancile mama din Europa. Restul ar putea fi imprumutati de guvern pentru pensii salarii si investitii. Cele 4 miliarde de lei ar putea avea mai multe destinatii. Cel mai bine ar fi sa se duca in imprumuturi pentru companii si oamenii de rand, insa va fi foarte dificil, iar o parte ar putea fi iar imprumutati de guvern.
Masurile luate ar trebui sa reduca in primul rand dobanzile la toate creditele in lei, dar, reversul medaliei... si la depozite. Asa ca economisirea banilor in banci nu mai pare o solutie profitabila.
Sursa: Pro TV
Etichete: euro, BNR, mugur isarescu, leu, curs valutar,
Dată publicare:
09-01-2014 11:12