Motivul pentru care peste 150.000 de profesori romani nu si-au primit salariile. Gafa autoritatilor

Ultima actualizare: 13-01-2014 07:06

Mii de dascali n-au primit niciun leu in ziua de salariu. Lefurile intarzie o saptamana din cauza unui ordin al Ministerului de Finante, care nu a fost transmis mai departe in scoli.

Emis in decembrie si pus in aplicare din aceasta luna, actul modifica formula de calcul pentru salarii.

O invatatoare din localitatea Taut, judetul Arad, e la catedra de 22 de ani. Salariul nu e mare, dar macar venea la timp. Acum sta fara bani de 3 zile.

"Suntem in data de 9 si nici un semn. Eu am doi copii, unul la liceu si unul la generala, sunt singura care aduce un salariu in casa, ce sa fac? Avem rate la banci, avem carduri de credit, utilitatile, internetul, telefonul, nu stiu ce o sa fac", a declarat femeia.

Potrivit Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, 150.000 de profesori din toata tara nu si-au primit salariile.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce un ordin al Ministerului Finantelor a impus in sistemul de invatamant calculul salariilor pe sisteme de invatamant, pentru un mai bun control al banilor. Dar totul s-a complicat, spun sindicatele, pentru ca foarte multe cadre didactice predau in mai multe scoli.

Ministerul Finantelor spune ca dupa negocierile cu FMI si Comisia Europeana, a fost creat registrul entitatilor publice, iar fiecare institutie, inclusiv scolile, ar fi trebuit sa completeze o fisa ca sa poata fi inscrisa in acest registru.

Ministrul Educatiei a transmis ca salariile cadrelor didactice vor fi platite in cateva zile.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO