Efectele adverse ale suprataxei de 7 eurocenti. La fiecare plin facut de un camion, 400 de euro ajung in bugetul altei tari
Suprataxa de 7 eurocenti si scumpirile repetate la carburanti i-au fortat pe soferi sa mearga mai putin cu masina, ori sa-si faca plinul, in tarile vecine, daca stau aproape de granita.
Dovada ca, in aprilie, vanzarile au fost cu 16 la suta mai mici fata de martie. Nici companiile de transport nu mai alimenteaza in Romania, tara cu cel mai scump combustibil din Europa de Est.
Socul scumpirilor de pe 1 aprilie a facut ca pretul celui mai scump sortiment de benzina sa ajunga la 7 lei si 10 bani. Iar celui mai scump sortiment de motorina la 6 lei si 82 de bani. Cum vanzarile au scazut companiile petroliere au facut un pas inapoi, acum un litru de benzina costa 7 lei si 4 bani, iar un litru de motorina 6 lei si 74 de bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adica o ieftinire de 6 bani pentru benzina si 8 bani pentru motorina fata de 1 aprilie. Chiar si asa, romanii au cumparat mai putina motorina si benzina, iar cei care stau aproape de granite au preferat sa faca plinul in tarile vecine.
Motorina costa astazi in Romania 1,4 euro pe litru, cu 2 eurocenti mai mult decat in Ungaria si cu 50 eurocenti peste pretul din Republica Moldova.
Nici la benzina nu stam mai bine. Un litru costa 1,41 euro la noi. Cu 5 eurocenti mai mult decat la vecinii unguri si cu 45 eurocenti mai mult decat in Republica Moldova.
Si companiile de transport international din Romania sau care tranziteaza tara noastra nu alimenteaza la noi decat in situatii de urgenta. Asta inseamna ca Romania pierde 400 de euro din taxe de fiecare data cand un camion face plinul in alta tara.
"400 de euro pe camion nu se mai duc in bugetul de stat, ci se duc in bugetele altor tari. Daca la inceputul anului eram pe locul 23-27 ca valoare pret pompa, acum, dupa 1 aprilie suntem in primele 8 tari. Flotele care pleaca la international ies goale din tara", explica Ion Lixandru, transportator.
In aceste conditii, fata de luna martie, vanzarile au scazut in aprilie cu 16 la suta potrivit INS. 30 de mii de camioane trec prin Romania in fiecare luna. Pierderile numai din aceasta flota uriasa au fost pentru bugetul de stat, in luna aprilie de 12 milioane de euro.