Dupa impozitele pe stalpi si chirii, romanii ar putea avea parte si de taxa pe bacsis. Cati bani ar urma sa castige statul
Avem impozite pe stalpi, parcari, chirii sau carburanti, iar urmatorul pe aceasta lista ar putea fi bacsisul. Propunerea vine din partea a doua dintre cele mai mari patronate din industria turismului si se afla acum pe masa Ministrului de Finante.
Proprietarii de restaurante, baruri si cafenele spun ca statul ar trebui sa primeasca 16% din micile atentii pe care le lasam ospatarilor, atunci cand iesim in oras. La schimb, ei cer un TVA mai mic la nota de plata.
Se vorbeste despre un impozit pe venit de 16% aplicat bacsisurilor. Asta ar insemna ca un chelner care ar strange intr-o zi un ciubuc de 50 de lei ar ramane doar cu 42 de lei, iar statul ar incasa restul de 8. Bacsisul este insa principala sursa de venit a multor angajati care lucreaza in restaurante, baruri ori in industria hoteliera, care pe cartea de munca primesc de multe ori salariul minim pe economie.
In Romania lucreaza aproximativ 45.000 de chelneri, deci statul ar putea sa incaseze anual peste 17 de milioane de euro, daca fiecare ar strange zilnic 40 de lei bacsis. Deocamdata nu se stie cum va fi pusa in practica impozitarea bacsisului.
Intr-una dintre variante, clientul ii spune chelnerului ce bacsis sa isi treaca atunci cand cere nota, sa treci si 10 lei pentru tine, insa multi clienti decid bacsisiul d-abia dupa ce vad cat au consumat, asa ca alta solutie ar fi o rubrica separata pe nota de plata unde clientul completeaza singur cat bacsis lasa. Si aici insa trebuie gasita o solutie ca banii se ajunga la chelner, daca plata se face cu cardul.
Sunt si tari unde bacsisul este fix si, odata asezat la masa, il platesti indiferent daca esti sau nu multumit de servicii.
"Nu, nu luam din banii angajatilor nostri, dimpotriva, ii ajutam pe angajatii nostri sa obtina venituri corect fiscalizate. Trebuie sa tindem si noi spre o tara civilizata, nu o tara bananiera, veniturile trebuiesc impozitate", spune Dragos Raducanu, vicepresedintele FTPR.
Patronatele spera ca ii vor convinge astfel pe ministri sa reduca la schimb TVA-ul in restaurante de la 24 la 9%. Propunerea a fost inaintata responsabililor din turism si finante, insa deocamdata nicinul dintre ei nu s-a pronuntat asupra acestei initiative.