"Economic, e mai bine sa fii francez decat britanic". Amenintata cu retrogradarea, Franta ataca
Nervozitatea ramane cuvantul cheie pe pietele financiare, chiar si inaintea Craciunului, dupa ce agentiile de evaluare au anuntat noi retrogradari in zona euro.
Bomba economica a fost aruncata chiar de Institutul Francez de Statistica. Dar Guvernul de la Paris a contracarat imediat, pe motiv ca vinovata este lipsa de incredere a pietelor, nu performanta economica a Frantei.
Francois Baroin, ministrul francez de Finante crede ca "este esential sa rezolvam problema neincrederii, in primul rand in zona euro."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Agentia de rating Fitch a anuntat la randul sau ca a revizuit perspectiva Frantei de la stabila la negativa, din cauza ca bancile din Hexagon sunt prea expuse la criza datoriilor suverane.
Nervozitatea Parisului este de inteles, avand in vedere ca o astfel de masura este urmata in mod normal de pierderea ratingului suprem Triplu A, cum s-a intamplat cu Statele Unite.
Insa Franta nu este singura tara europeana aflata in aceasta situatie. Ii tin isonul Belgia, Spania, Slovenia, Italia, Irlanda si Cipru. Iar Ungaria are probleme in obtinerea unui imprumut de la FMI, dupa ce delegatia fondului si-a scurtat vizita la Budapesta, nemultumita de un proiect de reforma a bancii centrale ungare, care i-ar ameninta independenta. Peste toate acestea, bursele privesc ingrijorate polemicile la nivel inalt.
''Adevarul este ca situatia economica a Marii Britanii este foarte ingrijoratoare si ca, in acest moment, e mai bine sa fii francez decat britanic, din punct de vedere economic'' a mai spus Baroin.
Londra a reactionat imediat, amanand pe durata nedeterminata vizita premierului francez. In aceste conditii, oficialii danezi care se pregatesc sa preia presedintia prin rotatie a Uniunii, par deja sa predice in pustiu.
"Vreau sa transmit un mesaj clar al presedintiei daneze. Acum nu este momentul polemicilor dintre statele membre, Comisie si Parlament" a declarat Nicolai Wammen, ministrul danez pentru Cooperare Europeana.
Misiunea daneza va fi insa una foarte dificila. Economistii prevad o recesiune clara pentru tot blocul euro in prima jumatate a lui 2012, iar frictiunile privind integrarea fiscala abia au inceput.