Economia României crește timid în al doilea trimestru. Activitățile economice care au contribuit pozitiv la PIB

Datoria publică guvernamentală este estimată la 48,8% din PIB, la finele acestui an
Profimedia

Produsul Intern Brut al României a crescut în trimestrul II cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul I, la 430,772 miliarde lei, arată datele provizorii (1) ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2024, o creştere de 0,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

”Produsul Intern Brut în trimestrul II 2024 comparativ cu trimestrul I 2024 a fost, în termini reali, mai mare cu 0,1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2024, o creştere de 0,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier; În semestrul I 2024, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2023 cu 0,7% pe seria brută şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier”, arată datele INS.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat semnificativ ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2024 în varianta provizorie (1) faţă de varianta „semnal” publicată în comunicatul de presă din 14 august 2024.

Seria ajustată sezonier

 

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2024 a fost de 430,772 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul I 2024 şi 0,8% faţă de trimestrul II 2023.

Citește și
VIDEO. „Monstrul din Avignon” a fost surprins filmând sub fusta unei femei, în Franța. Vă avertizăm că urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2024 a fost de 853,781 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,5% faţă de semestrul I 2023.

Seria brută

 

Produsul Intern Brut – serie brută - estimat pentru trimestrul II 2024 a fost de 408,039 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,8% faţă de trimestrul II 2023.

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2024 a fost de 756,910 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,7% faţă de semestrul I 2023.

Categorii de resurse

 

La creşterea PIB, în semestrul I 2024 faţă de semestrul I 2023, contribuţii pozitive au avut următoarele activităţi economice:

- Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,2%), cu o pondere de +1,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;

- Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,2%), cu o pondere de +3,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,6%;

- Construcţiile (+0,1%), cu o pondere de +5,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1%;

- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transportul şi depozitarea; hotelurile şi restaurantele nu au contribut la creşterea PIB, având o pondere de +23,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,2%;

- Informaţiile şi comunicaţiile nu au contribut la creşterea PIB, având o pondere de +7,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate nu s-a modificat;

- Intermedierile financiare şi asigurările nu au contribut la creşterea PIB, având o pondere de +2,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu -0,9%;

- Administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială nu au contribut la creşterea PIB, având o pondere de +14,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,2%;

O contribuţie negativă la creşterea PIB au înregistrat-o următoarele ramuri:

- Industria (-0,1%), cu o pondere de +17,5% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a scăzut cu -0,6%;

- Tranzacţiile imobiliare (-0,1%), cu o pondere de +7,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate sa redus cu -1,6%;

- Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice;activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (-0,1%), cu o pondere de +7,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu -1,3%;

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de +8,8% la formarea PIB, au contribuit cu +0,5% la creşterea PIB, volumul lor majorându-se cu +5,4%.

Categorii de utilizări

 

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

- Cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărui volum s-a majorat cu +5,8%, contribuind cu +3,7% la creşterea PIB;

- Cheltuielii pentru consumul final individual al administraţiilor publice, al cărui volum s-a majorat cu +1,3%, contribuind cu +0,1% la creşterea PIB;

- Consumului final colectiv efectiv al administraţiilor publice, al cărui volum s-a redus cu -3,4%, contribuind cu -0,4% la creşterea PIB; - Formării brute de capital fix, al cărui volum s-a majorat cu 6%, contribuind cu +1,4% la creşterea PIB.

Exportul net a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-3,5%), consecinţă a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu +4% corelat cu diminuare a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu (-3,3%).

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat pentru trimestrul II 2024 varianta provizorie (1) faţă de varianta „semnal” publicată în comunicatul de presă nr. 211 din 14 august 2024. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu recomandările europene.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Ultima mare industrie a României, amenințată de concedieri masive. Care este motivul
Ultima mare industrie a României, amenințată de concedieri masive. Care este motivul

Înăsprirea reglementărilor de mediu ar putea duce la pierderea a milioane de locuri de muncă din industria auto europeană, potrivit unui document intern al producătorilor. România are circa 180.000 de angajați în domeniu, ultima sa mare industrie.

SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România, în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari
SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România, în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea 32 de avioane de luptă F-35 către România. Astfel, primul avion va fi livrat cel târziu în anul 2031.

Portugalia alocă patru miliarde de euro pentru a construi locuințe familiilor care nu-și permit o casă, din cauza prețurilor
Portugalia alocă patru miliarde de euro pentru a construi locuințe familiilor care nu-și permit o casă, din cauza prețurilor

Guvernul portughez a lansat vineri un nou pachet de cheltuieli, în valoare de două miliarde de euro, pentru a construi aproximativ 33.000 de locuinţe pană în 2030, destinate familiilor care se confruntă cu preţuri inaccesibile la locuinţe şi chirii.

Recomandări
Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”
Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”

A fost încă o noapte grea în localitățile din județul Galați, lovite de inundațiile care au lăsat în urmă un adevărat dezastru.

Circulaţie oprită pe mai multe drumuri din Galaţi. În Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, din cauza aluviunilor
Circulaţie oprită pe mai multe drumuri din Galaţi. În Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, din cauza aluviunilor

Circulaţia este oprită luni dimineaţă pe un tronson de drum naţional şi pe două tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”

Bărbatul arestat duminică pentru presupusa tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un constructor de case din Hawaii, susținător al democraților și al războiului din Ucraina. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”, spunea la un moment dat.