Doua super-puteri, "desculte" in fata agentiilor de rating. Fitch le ameninta cu retrogradarea
Oficialii agentiei de rating Fitch au declarat astazi ca iau in considerare reducerea ratingului Chinei in urmatorii doi ani. Mai mult, se are in vedere si retrogradarea ratingului Japoniei, informeaza Reuters.
Andrew Colquhoun, managerul evaluarilor suverane din Asia de la Fitch le-a spus jurnalistilor de la Reuters ca datoria Chinei in moneda locala s-ar putea confrunta cu o retrogradare in urmatoarele 24 de luni.
„Ne asteptam la o deteriorare semnificativa a activelor bancare”, a spus acesta. „Problemele sistemului bancar ar putea disparea, asa cum noi ne asteptam, ori din contra, sa se inrautateasca in urmatoarele 24 de luni. Ultimul caz ne va determina sa scadem ratingurile”, a adaugat Colquhoun.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fitch a redus perspectivele Chinei pe termen lung in ceea ce priveste datoria semnificativa in moneda locala realizata in luna aprilie, din cauza instabilitatii financiare a acestei tari dupa majorarea ratei creditarii din ultimii doi ani.
In prezent, ratingul de tara al Chinei este evaluat la „AA-”, al patrulea pe scara ierarhica.
China a reportat datorii guvernamentale in moneda locala in valoare de 10,7 trilioane de yuani, la sfarsitul lui 2010. Peste 347 de miliarde de yuani au fost emise in obligatiuni in sectorul constructiilor emise pentru cinci ani, incepand cu 2010.
„Ratingul sau ramane relativ ridicat, iar asta se datoreaza unui numar mare de factor care ofera incredere investitorilor”, a explicat seful Fitch despre ratingul de tara al Chinei.
„Unul dintre acesti factori il reprezinta balanta datoriilor suverane. Problemele calitatii activelor sunt mult mai usor de manageriat pentru autoritati decat problemele financiare”, este de parere Andrew Colquhoun.
Citeste mai multe pe www.incont.ro