Directorul pentru Europa al Fondului Monetar International demisioneaza "din motive personale"
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri demisia directorului Departamentului sau pentru Europa, portughezul Antonio Borges, "din motive personale".
FMI a anuntat intr-un comunicat ca directoarea generala Christine Lagarde a desemnat ca succesor al lui Borges un alt cadrul al institutiei, pe Reza Moghadam, un britanic de origine iraniana.
Borges, in varsta de 63 de ani, a detinut timp de aproximativ un an aceasta functie, lucru ce i-a permis sa supervizeze cele mai importante imprumuturi din istoria institutiei, care a acordat Greciei un imprumut in valoare de 30 de miliarde de euro, iar Irlandei un imprumut in valoare de 22,5 miliarde. Ambele tari sunt membre ale zonei euro.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Acest economist, care la momentul recrutarii era presedintele unei organizatii etice din sectorul fondurilor speculative, a fost selectionat de catre FMI pentru cunostintele sale despre pietele financiare.
In anii '90, pe cand se afla la Banca Portugaliei, Borges a fost unul dintre arhitectii crearii monedei unice europene.
Timp de opt ani, in perioada 2000-2008, el a fost unul dintre conducatorii filialei europene a bancii americane Goldman Sachs International, cu sediul la Londra.
Reza Moghadam are un profil foarte diferit. El este functionar in cadrul FMI din 1992, iar din 2008 este directorul Departamentului pentru Strategie, Politici si Evaluare.
Acest post i-a oferit un rol important in relatiile cu G20 si in conceperea reformelor intreprinse la FMI in ultimii ani.
Nominalizarea sa trebuie sa fie aprobata de catre Consiliul de Adminsitratie al FMI.