Din 2016, apa minerala romaneasca va putea fi consumata si in China. Autoritatile din Romania anunta profituri record

Ultimul update: Sambata 19 Decembrie 2015 07:22
Data publicarii: Miercuri 16 Decembrie 2015 16:01
Categorie: Financiar
Apa minerala

Societatea Nationala a Apelor Minerale va exporta, incepand cu 2016, apa in Emiratele Arabe Unite, Qatar, Liban si China, state cu care se afla deja in faza finala a negocierilor.

Pentru a fi posibil acest lucru, are insa nevoie de o fabrica de imbuteliere care va costa in jur de 10 milioane de euro. In prezent, SNAM vinde apa minerala produsa catre firme de imbuteliere.

Compania nu a exportat niciodata apa. Avem voie sa exportam, dar nu avem fabrica pentru imbuteliere. Suntem pe final de negocieri cu tari din Golf, Emiratele Arabe Unite, Qatar si Liban, ca sa putem sa facem in anul 2016 primele exporturi. Este vorba de o cantitate de 100.000 de metri cubi pe luna, foarte mult.

Discutam totodata si de un export masiv si cu China. De-asta vrem sa cumparam fabricile. Unii din ei vor sa ne devina si parteneri, ca sa faca investitii de upgradare a fabricilor, sunt discutii destul de avansate. Daca incepem sa facem export la nivelul acesta, profitul ar creste de cel putin zece ori“, a declarat Radu Dumitru, directorul general al companiei de stat, citat de Adevarul.

Pentru a face rost de banii necesari cumpararii fabricii de imbuteliere, SNAM va contracta un credit de 10-12 milioane de euro. Acest lucru se va intampla in februarie-martie 2016, dupa cum a afirmat directorul companiei: „Fabrica este estimata la 10 milioane de euro. Suntem in discutii cu trei fabrici în prezent, cautam o fabrica cu o capacitate foarte mare. La inceputul lunii ianuarie vom avea primul studiu de evaluare a primelor fabrici pe piata, facute de experti bancari, dar si de un specialist al nostru autorizat, de la SNAM. Apoi, intram in linie dreapta cu bancile privind negocierile pentru acest credit“.

Pe lista proiectelor de dezvoltare se afla si un laborator de testare a apei recunoscut la nivel national, dar si un centru pentru balneatie. Pentru primul proiect este nevoie de 20 de milioane de euro, atrase din fonduri europene, iar pentru al doilea se incearca un parteneriat public-privat.

Vrem sa accesam iar alte fonduri europene, prin Axa prioritara 1 cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare, perioada 2016-2020, sa cream un laborator national de referinta, finantat 98% din aceste fonduri europene. Avem toate documentele pregatite pentru depunere, dar nu au aparut inca toate ghidurile de consultanta. In acest moment, ca sa faci o analiza clara a apei, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa faci vreo 40 de indicatori fizico-chimici si inca 7-10 indicatori microbiologici ai apei, ca sa fie foarte buna.” a mai spus Radu Dumitru.

Societatea Nationala a Apelor Minerale activeaza de 17 ani, exploateaza intre 80% si 100% dintre izvoare, are o cifra de afaceri pe 2015 de 30,2 milioane de lei si este subordonata Ministerului Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri.

Apa minerala Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Adevarul

Chinezii au inceput sa cumpere din Canada aer curat imbuteliat. Compania care s-a imbogatit datorita unei glume
Chinezii au inceput sa cumpere din Canada aer curat imbuteliat. Compania care s-a imbogatit datorita unei glume
Romania a ajuns sa exporte nisip arabilor. Cat incaseaza insa statul din afacerea ce aduce
Romania a ajuns sa exporte nisip arabilor. Cat incaseaza insa statul din afacerea ce aduce "Valea Regilor" pe malul Argesului
60% din Craciun este
60% din Craciun este "MADE IN CHINA". Imagini incredibile din oraselul care ne "fabrica" Sarbatorile de Iarna in fiecare an
VIDEO PROTVPLUS.RO
stuf, locuinte, izolatie termica, delta dunarii
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
amnistie fiscala, datorii, anaf
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele
Un nou minim pentru leu. Euro se apropie de 4,69 lei
10.000 de dolari pentru cei care se mută în acest oraș. Cine poate primi banii