Din 2016, apa minerala romaneasca va putea fi consumata si in China. Autoritatile din Romania anunta profituri record
Societatea Nationala a Apelor Minerale va exporta, incepand cu 2016, apa in Emiratele Arabe Unite, Qatar, Liban si China, state cu care se afla deja in faza finala a negocierilor.
Pentru a fi posibil acest lucru, are insa nevoie de o fabrica de imbuteliere care va costa in jur de 10 milioane de euro. In prezent, SNAM vinde apa minerala produsa catre firme de imbuteliere.
„Compania nu a exportat niciodata apa. Avem voie sa exportam, dar nu avem fabrica pentru imbuteliere. Suntem pe final de negocieri cu tari din Golf, Emiratele Arabe Unite, Qatar si Liban, ca sa putem sa facem in anul 2016 primele exporturi. Este vorba de o cantitate de 100.000 de metri cubi pe luna, foarte mult.
Discutam totodata si de un export masiv si cu China. De-asta vrem sa cumparam fabricile. Unii din ei vor sa ne devina si parteneri, ca sa faca investitii de upgradare a fabricilor, sunt discutii destul de avansate. Daca incepem sa facem export la nivelul acesta, profitul ar creste de cel putin zece ori“, a declarat Radu Dumitru, directorul general al companiei de stat, citat de Adevarul.
Pentru a face rost de banii necesari cumpararii fabricii de imbuteliere, SNAM va contracta un credit de 10-12 milioane de euro. Acest lucru se va intampla in februarie-martie 2016, dupa cum a afirmat directorul companiei: „Fabrica este estimata la 10 milioane de euro. Suntem in discutii cu trei fabrici în prezent, cautam o fabrica cu o capacitate foarte mare. La inceputul lunii ianuarie vom avea primul studiu de evaluare a primelor fabrici pe piata, facute de experti bancari, dar si de un specialist al nostru autorizat, de la SNAM. Apoi, intram in linie dreapta cu bancile privind negocierile pentru acest credit“.
Pe lista proiectelor de dezvoltare se afla si un laborator de testare a apei recunoscut la nivel national, dar si un centru pentru balneatie. Pentru primul proiect este nevoie de 20 de milioane de euro, atrase din fonduri europene, iar pentru al doilea se incearca un parteneriat public-privat.
„Vrem sa accesam iar alte fonduri europene, prin Axa prioritara 1 cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare, perioada 2016-2020, sa cream un laborator national de referinta, finantat 98% din aceste fonduri europene. Avem toate documentele pregatite pentru depunere, dar nu au aparut inca toate ghidurile de consultanta. In acest moment, ca sa faci o analiza clara a apei, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa faci vreo 40 de indicatori fizico-chimici si inca 7-10 indicatori microbiologici ai apei, ca sa fie foarte buna.” a mai spus Radu Dumitru.
Societatea Nationala a Apelor Minerale activeaza de 17 ani, exploateaza intre 80% si 100% dintre izvoare, are o cifra de afaceri pe 2015 de 30,2 milioane de lei si este subordonata Ministerului Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri.