Dezbateri intense si o miza uriasa in cazul conversiei creditelor in valuta. Miercuri ar putea avea loc votul decisiv


Ultimul update: Joi 06 Octombrie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 03 Octombrie 2016 19:43
Categorie: Stiri Economice

Discutii aprinse in Parlament pe tema conversiei creditelor in valuta la cursul din ziua acordarii.

Reprezentantii clientilor sustin ca acestia sunt ruinati si cer aprobarea rapida a amendamentului depus in acest sens de deputatul Daniel Zamfir autorul legii "darii in plata". De cealalta parte, BNR si bancile comerciale se opun. "Vor fi pierderi de peste 10 miliarde de lei pentru bancile de la noi daca va fi adoptata conversia", a avertizat reprezentantul Bancii Centrale.

Parlamentarii din comisia de buget finante si din cea juridica au chemat toate partile implicate pentru a-si spune punctul de vedere. BNR, Asociatia Romana a Bancilor, dar si Consiliul Patronatelor Bancare au avut acelasi mesaj: NU conversiei creditelor in valuta la cursul istoric.

Bogdan Preda, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania: "E clar ca Romania va denunta toate tratatele bilaterale, nu putem avea alta varianta decat sa mergem pe ideea in directia legislatiei existente in UE."

Florin Danescu, ARB: "Sustinem continuarea si mai puternica a implementarii de solutii individualizate, negociate direct intre institutiile de credit si debitori."

Eugen Radulescu, director Directia de stabilitate financiara din BNR: "Noi consideram ca aceasta este o solutie care apara atat interesele creditorilor cat si ale debitorilor si este o solutie echilibrata."

De partea cealalta a mesei, reprezentantii clientilor, dar si ANPC-ul au cerut alesilor sa voteze amendamentul deputatului Daniel Zamfir.

Alin Iacob, reprezentant clienti banci: "Oamenii spun 'am fost inselati, nu acceptam sa mai platim consecintele acestei inselaciuni de la momentul respectiv si de aceea solicitam o conversie la cursul istoric.'"

Adriana Necula, reprezentant clienti banci: "Aceste credite s-au vandut noua utilizandu-se practici comerciale inselatoare asa cum sun tele definite. Consideram ca ni s-au vandut utilizandu-se o inginerie financiara un joc de valute ale bancilor."

Amendamentul deputatului Zamfir prevede conversia in lei, la cursul de la data acordarii, a tuturor creditelor in valuta. Avocatul Gheorghe Piperea a venit in fata comisiei cu un document al Parlamentului European care catalogheaza creditele in franci elvetieni drept produse inselatoare.

Gheorghe Piperea, avocat: "Riscul a fost suportat de client si l-a ruinat."

S-a discutat, dar nu s-a luat o decizie si despre o eventuala sesizare a Parchetului pe care sa o faca Parlamentul pe numele tuturor bancilor care au vandut asa-numitele produse inselatoare... creditele in franci elvetieni.

Votul decisiv in cazul conversiei creditelor in valuta ar putea avea loc miercuri.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO