Dezastru pentru transportatorii români. Afacerile le-au scăzut și cu 80%
Peste 80.000 de angajaţi din domeniul transportului de persoane se gândesc cu înfrigurare la ziua de mâine. Criza sanitară i-a trimis în şomaj, după ce românii care obişnuiau să ia microbuzul sau autocarul au renunţat la aceste curse.
În disperare de cauză, transportatorii cer ajutor de la stat.
Numărul de pasageri care în mod normal călătoreau dintr-un judeţ în altul a scăzut dramatic în ultimele luni. Teama oamenilor de boală i-a încurcat teribil pe transportatori.
Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei operatorilor Romani de Transport: "Dezastru total, cifre de afaceri cu 80% mai mici decât anul trecut"
Ca să supravieţuiască lipsei de clienţi transportatorii şi-au trimis în şomaj angajaţii şi încearcă să scape de parcul auto.
Cocean Pompei, administrator firma transport: "Numai în ianuarie avem o investiţie de vreo 200.000 de euro, pe care am vândut-o în mare parte pentru că nu reuşeam să îmi acopăr cheltuielile. Înainte de pandemie aveam 14 maşini active şi trei rezerve, după pandemie mai avem cinci maşini".
Lucian Prodan, administrator companie transport: "Am fost nevoiţi să anulăm sau să reducem volumul foarte mult pe acest segmen. Transportul ocazional are o scădere de peste 90%"
La rândul lor, călătorii confirmă că au renunţat să mai circule cu microbuzul iar pentru siguranţa lor considera că principalul mijloc de transport a rămas maşina.
Extrem de mulţi români şi-au anulat inclusiv vacanţele în străinătate cu autocarul.
Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei operatorilor Romani de Transport: "Sub 10% din transportul turistic mai funcţionează în românia în momentul de faţă. Neavând cum să mai organizezi grupuri de turişti care să plece din România business-ul este mort."
Avram Mădălina, manager departament Turism: "Foarte multe pachetele care s-au rezervat early booking, adică achiziţionare din timp, inclusiv din iarnă trecută pentru sezonul acesta, a trebuit fie să le anulăm, fie să le reprogramăm pentru anul viitor faţă de rezervările de anul trecut, undeva cu 80% au scăzut rezervările în această perioadă."
Jucătorii din domeniu spun că salvarea lor ar fi adoptarea unor măsuri compensatorii financiare şi fiscale. În caz contrar potrivit acestora peste 80% dintre firmele de transport din România vor dispărea. În prezent sunt aproximativ 4.000 şi au peste 120 de mii de angajaţi.