Bursele din China se prabusesc din nou si starnesc panica in intreaga lume. Toti privesc acum catre Guvernul de la Beijing
Un val de ingrijorare cuprinde pietele financiare mondiale, dupa ce bursele din China sunt iar in degringolada.
De vineri si pana acum, indicii au pierdut 11 procente, iar luni au inregistrat cel mai drastic declin din ultimii 8 ani.
Temerile sunt cu atat mai mari cu cat un episod similar petrecut luna trecuta a dus la interventia guvernului de la Beijing. Se pare insa ca masurile luate atunci nu au avut efectul scontat.
Trei saptamani de acalmie s-au incheiat brusc. Bursele din Shenzen si Shanghai au probleme.
Andrew Stevens, corespondent CNN: “Indicele bursei din Shanghai a scazut cu 8 procente si jumatate.. este cel mai mare declin din ultimii 8 ani si inseamna ca actiunile investitorilor au mai pierdut cateva miliarde de dolari din valoare."
"Furtuna" a inceput luna trecuta, dupa cateva saptamani in care bursele din China au inregistrat scaderi constante. Cuprinse de panica, sute de companii si-au retras actiunile de la tranzactionare, pentru a se proteja de o "furtuna financiara".
Guvernul a intervenit rapid. A pompat 40 de miliarde de dolari in piete, iar Banca Centrala a scazut dobanzile pana la niveluri minime record. Mai mult, investitorii au fost amenintati cu inchisoarea, daca incearca sa-si vanda actiunile.
Huang Cendong, analist financiar: “Cred ca aceste masuri incearca sa imbunatateasca situatia lichiditatilor de pe piata si nu sa salveze valoarea actiunilor. Este o diferenta enorma."
Expertii incearca sa afle cauzele noului declin.
Un motiv ar putea fi ca noile date financiare arata ca profitul companiilor industriale chinezesti a scazut in iunie cu 0.3%. Nimeni nu se astepta la asta si arata cat de "slaba" devine a doua economie a lumii, cel putin dupa standarde chinezesti. In plus, autoritatile s-au retras de pe piete ieri, poate amagite de un sentiment fals de siguranta , ca dupa 3 saptamani calme, ce-a fost mai rau a trecut.
Nu este clar care va fi urmatoarea miscare a oficialilor. Investitorii au spus clar luni ca vor sa iasa din joc, insa in China guvernul este acela care decide cum va evolua situatia.