Decalajul dintre bogati si saraci este in continua crestere, avertizeaza specialistii. "E o amenintare pentru economie"
Decalajul dintre bogati si saraci se adanceste din ce in ce mai tare, avertizeaza Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.
Potrivit unui raport publicat joi, in cele 34 de state membre ale OCED, 10% dintre cei mai bogati oameni castiga de 9,6 ori venitul a 10% dintre cei mai saraci, scrie BBC. Nu exista o masuratoare standard a inegalitatilor, dar majoritatea indicatorilor arata ca decalajul s-a micsorat in timpul crizei financiare si acum creste din nou.
Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare avertizeaza ca astfel de inegalitati reprezinta o amenintare pentru cresterea economica. Raportul arata ca unul dintre factori este reprezentat de lacunele din educatie in majoritatea tarilor "inegale", iar acest lucru duce la o forta de munca mai putin eficienta.
Membrii OCED sunt in mare parte membrii ai UE precum si tari dezvoltate economic, precum SUA, Canada, Australia si Japonia. Desi nu este membru al organizatiei in ansamblu, statul roman se poate implica prin expertii sai guvernamentali in actiunile unor structuri de lucru ale OCDE. Romania este reprezentata la reuniunile a 19 structuri de lucru ale OCDE, potrivit MAE.
Unul dintre factorii pentru cresterea inegalitatilor este cresterea a ceea ce se cheama munca non-standard, care include contracte temporare sau angajarea pe sine. Sistemele de taxe si beneficii au devenit mai putin eficiente la redistribuirea veniturilor, mai arata raportul.