De la fructe si lapte, la shaorma si sucuri. Ce inseamna pentru portofelul fiecaruia dintre noi scaderea TVA-ului la alimente
Guvernul a aprobat marti reducerea TVA-ului, de la 1 iunie pentru toate alimentele si produsele agroalimentare, inclusiv bauturile ne-alcoolice de la 24 la 9 la suta.
In aceste conditii, preturile atat la supermarket cat si la restaurant ar putea sa scada cu pana la 12 la suta. Victor Ponta declara ca incasarile suplimentare din primele 3 luni ii permit executivului sa ia aceasta masura. Dar opozitia, prin vocea lui Catalin Predoiu, spune ca are semne de intrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa aceasta masura.
"Cand TVA de 9% intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret", a spus Victor Ponta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Masura nu se aplica doar pentru legume, fructe, lapte sau carne, ci si pentru dulciuri, cipsuri, apa ori sucuri. Orice fel de mancare sau bautura nealcoolica. Federatia patronatelor din industria alimentara promite ca preturile vor scadea din clipa in care va fi redus TVA-ul.
Potrivit Institutului de Statistica un roman cheltuieste in medie 323 de lei pe luna pe alimente si bauturi. Dupa reducerea TVA de la 24 la 9 la suta, pretul cosului lunar ar trebui sa scada cu 39 de lei.
Se va reduce si TVA-ul pentru mancarea si bauturile nealcoolice cumparate din shaormerii, cantine, restaurante sau hoteluri. Practic orice unitate de alimentatie publica.
Experienta arata ca in urma cu un an si jumatate, cand s-a redus TVA-ul pentru paine tot de la 24 la 9 la suta, preturile au scazut in medie cu 6 la suta dupa doua saptamani si cu peste 11 la suta dupa 3 luni. Ar fi trebuit sa scada cu 12 la suta, dar producatorii care nu plateau TVA nici inainte de reducere, nu au avut de ce sa ieftineasca painea.
"Nu cumperi carnea cu 9% si o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusa si la servicii de alimentatie publica", spune Victor Ponta.
Patronii decid cum redistribuie banii economisiti din reducerea tva-ului. Daca transfera totul in pret, meniul zilei la un restaurant, de exemplu, se va ieftini cu 2 lei de la 16 la 14 lei.
Aceasta reducerea a TVA-ului inseamna 5 miliarde de lei pe an lipsa in buget. Guvernul spune ca are bani din incasari mai bune si cheltuieli mai mici. Pe de-o parte fiscul anunta, pentru primele 3 luni, incasari cu 4 miliarde de lei peste program. Pe de alta insa, o parte din economii sunt de fapt bani necheltuiti pe investitii.