De la 1 octombrie, cei care dețin automate de cafea, băuturi sau mâncare sunt obligați să aibă și case de marcat
De la 1 octombrie 2024, cei care dețin automate de cafea, băuturi, mâncare, dar și spălătorii auto de tip self-service sunt obligați să aibă case de marcat.
Fiscul încearcă astfel să combată evaziunea fiscală și de pe acest segment. Unele afaceri n-au rezistat schimbării.
Casele de marcat electronice sunt integrate în automate, indiferent cu ce metodă de plată funcționează aparatele.
Măsura este menită să combată evaziunea fiscală de pe această piață. Cei din domeniu spun însă că unele afaceri se vor închide, deoarece în acest fel nu ar mai fi rentabile. Pentru alții, costurile sunt prea mari.
Adrian Dinu, director general companie fiscalizare vendomate: ”O casă de marcat costă între 100 și 150 de euro, la care se adaugă niște costuri birocratice de a înregistra aceste fiscalizări și de a face instalarea. Foarte mulți, de asta își vând afacerea, pentru că le e frică că nu mai pot să bage banul direct în buzunar fără să-l declare. Sunt de vânzare în acest moment multe bussines-uri.”
Potrivit Oficiul Național al Registrului Comerțului, în 2023 au fost înregistrate aproape 700 de activități economice în care se încadrează și automatele comerciale. Anul acesta, până în prezent, sunt doar 426. Pe lângă cele clasice care vând cafea, băuturi, dulciuri sau mâncare, măsura se aplică și spălătoriilor self service.
Conf. Univ. Dr. Ionela Gavrilă Paven, economist: ”Măsura vine în completarea a ceea ce însemnă fiscalizarea. Este o măsură benefică, atâta timp cât există corelație între sistemele care conțin aceste date și putem să folosim aceste date în mod coerent și eficient atât la nivelul agentului economic, cât și la nivelul administrației fiscale.”
Cei care nu au case de marcat integrate în aparate riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar suspendarea activității.