De ce preferă românii să stea la coadă ca să își plătească taxele, în loc să le achite online. „Mai ies un pic din casă”
Taxa de facultate, plăți către Apele Române, dar și abonamente pentru cluburi sportive de stat ar putea fi achitate în curând online, pe ghișeul.ro.
Multe servicii s-au digitalizat deja și plătim pe internet taxele pentru pașaport, ori impozitul pe casă. Cu toate acestea o parte a populației preferă să meargă tot la ghișeu. Și nu de puține ori se crează aglomerație.
La ora prânzului, Direcția de Taxe si Impozite a Sectorului 4 erau la coadă în jur de 50-60 de persoane. Înăuntru, oamenii au intrat eşalonat, în grupuri de 6 persoane, asta în timp ce afară, distanţa regulamentară a fost păstrată cu greu.
Deşi puteau plăti online, ori în benzinării sau chiar la CEC, mulţi spun că nu se pricep.
Femeie: "Eu nu folosesc tehnologia... Nu mă descurc cu ea pentru că nu-mi place, sinceră să fiu, evit.
Reporter: Şi nu aveţi copii, rude să vă ajute?
Femeie: Ba da, dar nu apelăm la aşa ceva. Mai ies şi un pic din casă. Ca pensionara e greu să stai numai în casă, în casă, în casă..."
Bărbat: "Am înţeles că trebuie să intru înăuntru şi să iau pentru ghişeu.ro un cod ceva de genul ăsta. Când ajung acolo să cer şi aşa ceva să plătesc online de acum încolo pentru că e mai uşor."
Primăria Sectorului 4, de pildă, este înrolată pe cel puţin trei platforme digitale unde oamenii pot efectua plăți. Luni, însă, unele au dat greş, susţin contribuabilii.
Femeie: "În primul rând, aplicaţia nu le funcţionează ca să poţi să plăteşti online. La plăţi îmi spune, în momentul de față, ca eu am 0 lei. Ar fi trebuit să am deja 124 de lei pe anul ăsta."
Multe plăți vor putea fi făcute doar online de anul viitor. Majoritatea ghişeelor vor fi desfiinţate iar cele rămase vor fi transformate în centre de asistență. Oamenii vor învăţa de la angajaţi să folosească metode alternative de plată.
Violeta Boerescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4: "Contribuabilii mai au la dispoziţie peste 1000 de staţii self pay în toată Capitala. 200 sunt doar în sectorul 4, staţii de plată ce se regăsesc în supermarketuri, în pieţe, în benzinării."
De la începutul anului, peste 471.000 de plăţi, în valoare de 150 de milioane de lei, au fost efectuate online pe ghişeul.ro. Acolo, puteţi plăti, pe lângă taxe şi impozite, şi facturi pentru utilităţi iar în curând studenţii ar putea achita taxa de facultate.
Sabin Sărmaș, fostul președinte al Autorității pentru Digitalizarea României: "Sunt peste 300 de tipuri de plăţi care se pot face pe ghişeul.ro cele mai importante fiind taxele către autorităţile locale, ANAF-ul, toate plăţile către ANAF pot fi făcut pe ghişeul.ro, taxa de paşapoarte, de permise auto. Sunt plăți care se pot face şi fără a avea un cont pe ghişeul.ro, sunt plăți care necesită în mod obligatoriu autentificare."
Peste 700 de primării din toată ţara sunt prezente pe ghişeul.ro, iar alte 200 sunt în curs de înrolare. Pe platformă urmează să se înscrie şi Apele Romane, Clubul Sportiv Dinamo sau Academia de Studii Economice din Capitală.