De ce ne recomanda analistii financiari sa investim mai degraba in Lego decat in aur. Seturile care pot aduce profit de 2000%


Ultimul update: Miercuri 30 Decembrie 2015 06:59
Data publicarii: Duminica 27 Decembrie 2015 09:37
Categorie: Stiri Economice
om de afaceri din LEGO

Analistii Telegraph au descoperit ca, inclusiv din punct de vedere financiar, e mai bine sa le luati seturi Lego celor mici decat sa investiti in metale pretioase.
 

Potrivit unei analize realizate pentru Telegraph, seturile Lego ar putea fi cea mai buna investitie – cu conditia sa nu le desfaceti. Analistii financiari spun ca indexul FTSE 100 nu si-a schimbat substantial valoarea fata de 2000, ceea ce inseamna ca actiunile nu sunt tocmai o investitie buna, iar aurul a adus in ultimii 15 ani un profit anual sub 10%. In schimb, seturile Lego si-au sporit valoarea cu 12% in fiecare an din 2000 si pana acum.

Nu e vorba doar de seturi speciale si extrem de costisitoare, cum sunt cele inspirate de seria Star Wars, sau de editii limitate ci si de cele mai banale, reprezentand sectii de politie sau cladiri obisnuite. De pilda, un model de hotel care initial costa 89.99 de lire s-a vandut, dupa ce Lego a incetat productia respectivului set, cu aproape 2.1000 de lire, adica un profit de peste 2.200%. Si editiile limitate sau mini-figurinele foarte rare pot aduce castiguri similare. 

Cele mai bune preturi le obtin seturile care nu au fost scoase din cutie niciodata, insa chiar si cele cu care s-au jucat copii pot fi vandute in profit, afirma specialistii. Ei spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca niciun set Lego nu e produs la nesfarsit, iar dupa ce productia sa inceteaza, valoarea ii creste simtitor. Paradoxal, vechimea nu e neaparat un criteriu: seturile produse inainte de 2000 sunt considerate “plicticoase” si colectionarii nu le cauta, in general.
 

Sursa: Telegraph

VIDEO PROTVPLUS.RO