"Daca raman fara bani, o sa omor pe cineva''. Spaniolii si grecii,din ce in ce mai speriati de criza
Declaratiile facute la televizor nu mai sunt suficiente ca sa-i linisteasca pe oameni. S-a convins si ministrul spaniol de finante, acostat pe strada de o femeie nemultumita de nationalizarea bancilor.
Tot in Spania, recuperatorii sunt nevoiti sa ii pacaleasca pe datornici ca sa poata vorbi cu ei. Si mai dramatica este situatia in Grecia, unde oamenii cu bani isi muta economiile cat mai departe de casa. Marea Britanie e de departe destinatia preferata.
O femeie s-a nimerit sa treaca pe langa Ministerul de Finante, tocmai cand Cristobal Montoro cobora din masina. Disperarea ei a fost clara pentru toata lumea.
''Muncesc de la 13 ani si nu vreau sa ma trezesc leftera. Daca raman fara bani, o sa omor pe cineva'', i-a spus femeia ministrului.
De cand a venit criza, zeci de mii de spanioli nu-si mai platesc ratele la credite. Recuperatorii abia reusesc sa dea de ei. Unii se imbraca in calugari, ca sa nu li se tranteasca usa in nas inainte sa apuce sa spuna ceva.
Numarul datornicilor din Spania este urias, avand in vedere ca un sfert dintre muncitori sunt someri.
In Grecia, situatia este si mai rea. Speriati, oamenii isi retrag banii din banci. Din 2010, s-au "evaporat" 80 de miliarde de euro, iar ritmul retragerilor s-a intensificat saptamana aceasta, cand grecii au scos cate 700 de milioane de euro pe zi.
O parte dintre ei sunt investiti in obligatiuni germane sau transferati in banci din tarile vecine, dar adevaratul beneficiar este piata britanica. Agentiile imobiliare londoneze spun ca numarul clientilor greci care vor sa cumpere proprietati de milioane la Londra a crescut cu 39% incepand din aprilie.
Potrivit analistilor, nu toti banii care au disparut din conturi au fost mutati sau investiti peste hotare. Ramasi fara locuri de munca, grecii din clasa medie au apelat la economii ca sa aiba din ce trai.