Cum se calculeaza impozitul pentru locuintele care servesc drept sedii sociale de firme. Anuntul Ministerului Finantelor
Locuintele in care este declarat si sediul social al unei firme vor plati impozitul obisnuit, la fel ca vecinii fara firme, daca nu defasoara acolo activitati economice si NU deconteaza cheltuielile de intretinere pe firma.
In caz contrar, proprietarul va achita un impozit de 10 pana la 20 de ori mai mare, potrivit normele de aplicare ale Codului Fiscal publicate de Ministerul Finantelor.
Daca o cladire este folosita partial ca locuinta, partial pentru activitati economice, impozitul se calculeaza separat pentru fiecare dintre cele doua destinatii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Luam ca exemplu o vila din Bucuresti, in zona semicentrala, in care la etaj este locuinta de 90 de metri patrati a patronului, iar la parter functioneaza un magazin de 100 de metri patrati.
Pentru etajul folosit ca locuinta se aplica o cota de impozit de 0,1 la suta, iar proprietarul are de platit 315 lei.
Pentru magazinul de la parter situatia este mai complicata. Daca exista un raport de evaluare al cladirii facut in ultimii 5 ani, impozitul este de 1 %, adica 1185 de lei. Daca insa nu exista o astfel de evaluare, creste valoarea impozabila, iar cota de impozit urca la 2%, asa ca impozitul pe magazin creste de 6 ori, la 7000 de lei.
Cu alte cuvinte, cu raport de evaluare impozitul total pe cladire este de 1500 de lei, iar fara un raport evaluare valabil este de 4 ori si jumatate mai mare, adica 7315 lei pe an.
Acelasi calcul se aplica si intr-un apartament de bloc, daca chiar si numai una dintre camere este folosita pentru activitati comerciale.
Daca insa pe adresa apartamentului este inregistrat sediul social al unei firme, dar nu se desfasoara activitati economice iar cheltuielile nu sunt decontate de firma, impozitul este cel normal, pentru locuinte.
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, cod fiscal, ministerul finantelor,
Dată publicare:
19-12-2015 19:31