Statul oferă până la 100.000€ pentru deschiderea unei afaceri. Cine poate beneficia de bani


Ultimul update: Vineri 14 Februarie 2020 20:05
Data publicarii: Vineri 14 Februarie 2020 20:05
Categorie: Stiri Economice

Studenții din anii terminali și românii din diaspora care revin acasă pot primi până la 100.000 de euro pentru a-și deschide propriile afaceri în domeniul ITși în tehnologie.

În ambele cazuri, finanțările acordate cresc de peste două ori față de cele existente până acum. În total, sunt puse la bătaie fonduri de 50 de milioane de euro.

Ciprian are la doar 23 de ani o afacere de software înființată prin programul „Startup Plus” în București. A obținut anul trecut 40.000 de euro, iar acum, împreună cu alți colaboratori, lucrează pentru clienți din România, Statele Unite ale Americii și Israel.

Ciprian Dudulea, antreprenor: „Cea mai simplă variantă pe care am văzut-o a fost să accesez o finanțare nerambursabilă printr-un program european. Din momentul în care am zis că ne apucăm de treabă și până au intrat banii în cont a durat minim 6 luni”.

Tânărul învață la o facultate de antreprenoriat și spune că obținerea unei finanțări nu este dificilă dacă te pregătești serios.

Ciprian Dudulea, antreprenor: „Pentru mine a fost destul de simplu pentru că aveam un plan de business structurat. Am observat însă că au apărut dificultăți la participanți care nu știau ce vor să facă, au venit doar pentru că au auzit că se dau bani gratis, se blocau în procesul de a completa actele pentru finanțare”.

De luna aceasta, anunță Guvernul, sunt puse la bătaie 20 de milioane de euro pentru studenții în ani terminali. Cei interesați să devină antreprenori pot accesa grant-uri de până la 100.000 de euro pentru a-și face o firmă de IT, de robotică sau de automatizări industriale.

30 de milioane de euro vor fi disponibile și pentru afaceri noi fondate de românii de peste hotare. Până acum, finanțarea era de 40.000 de euro, dar din martie crește.

Ioan Boloș, Ministrul Fondurilor Europene: „Să putem sprijini acţiunile antreprenoriale ale celor care sunt plecaţi din ţară şi să fie o şansă de revenire a lor în România, apelul de proiecte este intitulat sugestiv ''România te aşteaptă''”

Guvernul vrea să convingă 180 de români din diaspora să revină acasă pentru a-și deschide propria afacere. Fiecare start-up ar putea primi o finanțare de cel mult 100.000 de euro, iar scopul este angajarea a 1.000 de persoane.

Claudiu Vrînceanu, consultant de business: „Este bine că va crește valoarea fondurilor disponibile pentru o firmă finanțată din bani europeni începută de românii din diaspora,pentru că în domeniul tehnologiei, capitalul de investiție la început de drum e mare”.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, prin programele Start-up și Start-up Diaspora, ambele demarate în 2016, au fost acordate până acum fonduri europene de 135 de milioane de euro pentru înființarea a aproximativ 8.700 de firme. Dintre acestea, 1000 au fost fondate de români din diaspora.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Încep controalele pentru cei care au primit bani prin Start-Up Nation
Cel mai tânăr antreprenor din România, la doar 22 de ani. Vrea să curețe societatea de rău-platnici
Cum arată prototipul primului taxi aerian. Ar putea fi lansat în 2021. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO